Erişilebilirlik

'Musul ve Kerkük'te Durum Kontrol Altında' - 2003-04-12


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin Irak’a kuvvet göndermesinin şimdilik gerekli olmadığını söyledi.

Gül, durumu izlediklerini ve gerekli görüldüğü takdirde Türk ordusunun Irak’a müdahale etmeye hazır beklediğini de sözlerine ekledi.

Gül, ayrıca, Türk irtibat subaylarının bölgede olduğunu ve Amerikalılarla işbirliği yaptıklarını belirtti, Kerkük’te Türkmenlere saldırıldığı iddialarının doğru olmadığını savundu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kerkük ve Musul'da yağmalamalar olduğu yolundaki bir soruya şöyle cevap verdi:

"Yağmalama her yerde var. Bizim için en önemli şey katliamların, iç savaşın olmaması... En çok dikkat ettiğimiz şey bu.. Bu da çok yakından takip ediliyor.. Şu anda Türk ordusunun girmesi için bir ihtiyaç yoktur."

Gül, "Peşmergeler çekiliyor mu?" yolundaki bir soruya ise "Dışardan girenler çekildiler. Bu bölgelerde gördüğünüz insanlar, orada yaşayan insanlar. Karışık bir nüfus var... Araplar, Kürtler, Türkmenler bu bölgede çok karışık bir şekilde yaşıyorlar. Orada görünen herkes dışardan gelmiş değil. Dışardan gelenler Kerkük'ten çekildiler." diyerek yanıtladı.

Türk hükümeti, Iraklı Kürt güçlerin geçtiğimiz iki gün içinde Kerkük ve Musul’a girmesinden kaygı duyduğunu belirtmişti. Bu konuda Abdullah Gül’e güvence veren Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Amerikan ordusunun Musul ve Kerkük’te olduğunu ve durumu kontrol altına aldığını söyledi.

XS
SM
MD
LG