Erişilebilirlik

ABD: 'Kuzey Irak'taki Durumu İyi Yönetiyoruz' - 2003-04-11


ABD Dışişleri Bakanı Powell, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le dün yaptığı telefon görüşmesinde, Kerkük bölgesinin Amerika’nın öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerinin kontrolünde olacağını ve Türkiye’nin burada, durum hakkında bilgi sahibi olabilmek için, Amerikan kuvvetleriyle birlikte çalışacak askeri gözlemciler bulundurabileceğini söyledi.

Kürtlerin Kerkük’ü ele geçirmesi Türkiye’nin kaygılarını yeniden artırdı. Türkiye böyle bir gelişmeyi durdurmak için Irak’ın kuzeyine girme tehdidinde bulunmuştu. Kaygılar Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın geçen hafta Ankara’ya yaptığı ziyarete de damgasını vurmuş ve Türkiye’nin, Kerkük ve Musul’un koalisyon kuvvetlerinin yönetiminde olduğunu belirlemek üzere bölgeye gözlemci göndermesini öngören bir anlaşma yapılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher Türkiye ile Amerika arasında danışmalar yapılmasını ve bölgede Türkiye’nin bir askeri irtibat bürosu kurmasını öngören anlaşmanın işlerliğe kavuşturulduğunu ve başarıyla yürütüldüğünü açıkladı. Sözcü Kuzey Irak’ta koalisyon kuvvetlerinin duruma hakim olduğu konusunda, Colin Powell’in Abdullah Gül’e güvence verdiğini belirtti. Boucher şöyle dedi: "Irak kent ve petrol alanlarının hiçbir grubun kontrolu altına girmemesi, Amerika’nın ödünsüz politikasıdır. Amerikan kuvvetleri Kerkük’te ve zamanı gelince Musul’da olacak ve tam kontrolu eline alacaktır. Ankara’da geçen hafta varılan anlaşma, kaygıya yol açabilecek durumların ortaya çıkması halinde derhal konuşup durumu nasıl yöneteceğimizi görüşmeyi öngörüyordu. Bu nedenle Türkiye, yersiz endişelere kapılmamalıdır. Biz durumu başarıyla yönettiğimize inanıyoruz."

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Boucher, Amerika’nın öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerinin işbirliği yaptığı Kürt gruplarının, Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve bağımsızlık ilan etmek istemediklerini de kaydetti.

Sözcü ayrıca Amerika’nın PKK konusundaki politikasının da değişmediğini belirtti ve yıllar boyunca Türk hedeflerine yapılan saldırıların sorumlusu bu kuruluşun terörist olduğunu ve hiçbir şekilde Amerika’nın bu grupla işbirliği yapmayacağını da tekrarladı.

Amerikalı yetkililer, Türk askeri irtibat heyetinin az sayıda subay ve astsubaydan oluşacağını ve Amerikalı yetkililerle işbirliği içinde çalışacağını söylemekle yetiniyor.

XS
SM
MD
LG