Erişilebilirlik

Bush: Irak Yakında Saddam'dan Kurtulacak - 2003-04-11


Başkan Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak halkına hitaben, Bağdat televizyonunun frekanslarından yayınlanan birer konuşma yaptılar.

Bush konuşmasında Iraklıların yakında Saddam Hüseyin yönetiminden kurtulmuş olacaklarını söyledi. Başkan, önceden kaydedilmiş olan konuşmasında "Saddam Hüseyin kabusu yakında sona erecek" dedi. ABD lideri, "Irak'ı oluşturan bütün gruplar -Kürtler, Şiiler, Türkmenler, Sünniler, ve diğerleri- çektikleri korkunç baskılardan kurtulacaktır," diyerek devam etti.

Bush, Bağdat'ta operasyon halinde olan Amerikan ve diğer koalisyon güçlerinin "Saddam'ın çetesi" tamamen uzaklaştırılıncaya kadar göreve devam edeceğini bildirdi.

Başkan Bush, koalisyon askerlerinin Irak'ın dini geleneklerine saygı gösterdiğini ve seçimleri düzenleyecek bir geçici yönetim kuruluncaya kadar ülkede düzeni sağlamaya yardımcı olacaklarını söyledi.

"Bütün vatandaşlarının haklarını koruyan barışçı ve temsili bir hükümet kurmanıza yardım edeceğiz. Bundan sonra askeri güçlerimiz çekilecek," diyen Bush, "Irak bağımsız, egemen ve bütünlüğünü koruyan, dünyada yeniden saygın bir yer kazanmış bir ülke olarak devam edecektir," diye konuştu.

Başkan Bush'un televizyon konuşması Salı günü, İngiltere Başbakanı Tony Blair'le görüşmek üzere gittiği Kuzey İrlanda'da kaydedilmişti. Blair'in aynı zamanda kaydedilen konuşması da Bush'un konuşmasından sonra yayınlandı.

Başkan Bush'un Arapça alt yazıyla yayınlanan konuşmasıyla, Amerika Savunma Bakanlığına ait bir şebekede Irak'a her akşam yapılacak beş saatlik başlamış oldu. "Özgürlüğe Doğru" diye adlandırılan bu yayınlar, Irak televizyonunun kullandığı kanallardan yapılıyor. Ancak Irak başkentinin büyük bölümünde elektrikler kesik olduğu için Başkan Bush'un konuşmasını kaç kişinin izleyebildiği belli değil.

Televizyon yayını, bazı Arap yayın organlarının koalisyon güçlerini işgal ordusu olarak gösteren yayınlarına cevap olarak niteleniyor. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer. koalisyon güçleri Irak'ta kontrolu sağladıkça yerdeki ve uçaklardaki vericilere yakında seyyar yayın araçlarının da ekleneceğini söyledi.

Koalisyon güçlerinin bu enformasyon kampanyası, 24 süreyle yapılan radyo yayınlarını ve Güney Irak'ta yayınlanmaya başlanan 10 bin tirajlı "The Times" adlı gazeteyi de kapsıyor.

XS
SM
MD
LG