Erişilebilirlik

Bush-Blair Zirvesinde Gündem Savaş Sonrası Irak - 2003-04-07


İngiliz yetkililere göre, Irak’ta savaş alanındaki gelişmelerin çok hızlı olması Bush-Blair zirvesini acil hale getirdi. İki lider, üç hafta içinde üçüncü kez biraraya geliyor. Zirve gündeminin başında savaş sonrası Irak’ta kurulacak yeni yönetimle ilgili düzenlemeler ve ülkenin yeniden imarı yeralıyor. Başbakan Blair’in savaş sonrası Irak’ta Birleşmiş Milletler’e öncü rol verilmesini Bush’tan daha fazla istediğini gösteren işaretler var. İngiltere Savunma Bakanı Geoffrey Hoon, İngiltere’nin istediği Birleşmiş Milletler rolü için Afganistan’ın iyi bir örnek olduğunu söylüyor: "Irak’taki operasyonlar için bizim Birleşmiş Milletler’e verilmesini istediğimiz yetki, Afganistan’da sürdürülen operasyonlar için verilen yetkinin tam olarak aynısı."

Birleşmiş Milletler, Afganistan’da Taleban yönetimi devrildikten sonra insani yardım sağlamış ve geçici bir hükümet kurulması çalışmalarını yönetmişti. Ancak ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, dün Afganistan modelinin Irak’ta uygulanamayacağını açıkladı. ABD’nin Birleşmiş Milletler’e koalisyon ülkeleri tarafından kurulacak geçici yönetimde sınırlı bir rol vermek istediğini belirten Wolfowitz şöyle dedi: "Irak’ta geçici yönetim, koalisyon ülkelerinin ortaklığı olacak, BM, burada önemli bir rol üstlenecek. Sadece BM’ye bağlı kuruluşlar değil, BM’nin kendisi de uluslararası desteği harekete geçirmek için görev yapacak."

Kosova’da BM öncülüğünde kurulan hükümeti, bir tür “sürekli uluslararası yönetim” olarak tanımlayan Wolfowitz, Irak için böyle bir yönetim istemediklerini söyledi.

BM’ye Irak’ta rol verilmesi, ABD’yle Avrupa arasındaki ilişkileri onarmaya çalışan Blair için önem taşıyor. Irak savaşına karşı çıkan Fransa, Almanya ve Rusya şimdi savaş sonrası Irak’ta BM yönetimi kurulması çağrısı yapıyor. Başbakan Blair’in sözcüsü, bu konuda Washington’la Londra arasındaki görüş ayrılıklarını önemsiz göstermeye çalıştı. Sözcü, görüşmede 90 günlük geçiş dönemine ağırlık verileceğini açıkladı. Irak, bu dönemde emekli bir Amerikalı general tarafından yönetilecek. Daha sonra Iraklılar'dan oluşacak bir geçici yönetim kurulması ve bunu seçimle işbaşına gelecek bir Irak hükümetinin izlemesi öngörülüyor.

Başkan Bush ve Başbakan Blair zirvede Orta Doğu barış süreci ve Kuzey İrlanda sorununu da ele alacak. Blair, Bush’un, bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngören barış planını biran önce resmen açıklamasını istiyor.

XS
SM
MD
LG