Erişilebilirlik

'Irak'ın Yeniden İmarına Kaynak Bulundu' - 2003-04-06


Viyana’daki Amerikan Büyükelçiliği, Avusturya bankalarındaki Irak hesaplarının, savaş sonrası Irak’ın yeniden inşasında kullanılabileceğini açıkladı. Avusturya Maliye Bakanlığı Birleşmiş Milletler’in 1991 savaşından sonra çıkardığı kararla Irak’a ait bütün hesapları dondurmuştu.

Amerikalı yetkililer geçtiğimiz ay Avusturya Maliye Bakanlığı’ndan Irak’a ait banka hesaplarını dondurmasını istedi. Avusturya bankalarında Irak’a ait hesapların 46 milyon Dolar olduğu tahmin ediliyor.

ABD Maliye Bakanlığı Yabancı Varlıklarını Kontrol Dairesi, tüm dünyada Irak rejimiyle ilişkili şirket, banka ve kişilerin paralarını izliyor.

Irak Lideri'nin Avrupa’daki fonları üvey kardeşi tarafından idare ediliyor. Bu paralar daha çok İsviçre ve Avusturya bankalarında bulunuyor.

Avusturya Maliye Bakanlığı 1991 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler kararı doğrultusunda Irak’ın mal varlığını dondurdu.

Bu paralara haciz konulması ancak Irak’ta bir rejim değişikliğiyle mümkün olabilecek. Böyle bir durumda Avusturya Maliye Bakanlığı haciz işleminden bu parayı bir fon hesabına aktaracak ve Irak’ın yeniden imarında kullanılmak üzere yeni Irak hükümetine teslim edecek.

Viyana’daki Amerikan Büyükelçiliği’nde siyasi ve ekonomik işlerle ilgili müsteşar Lee Brudvig, bu paranın savaştan sonra Irak halkının yararına kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Brudvig, Avusturyalı yetkililerin, fonların kaynağının ortaya çıkarılması için tam bir işbirliği yaptığını kaydediyor.

Viyana’daki Irak Büyükelçiliği, Bağdat’ın Avrupa’daki en büyük temsilciliği. Geçtiğimiz ay, ABD’nin isteği üzerine bu büyükelçilikten üç diplomat casusluk yaptıkları için sınırdışı edildi.

XS
SM
MD
LG