Erişilebilirlik

Amerikan Askerleri Bağdat'ta - 2003-04-05


Irak’ta çatışmalar devam ederken çok sayıda Amerikan askerleri Bağdat’a girdi. Görgü tanıklarına göre, güneyden kente giren zırhlı Amerikan birlikleri, önlerine çıkan Irak tank ve askeri araçlarını imha ettiler.

Komutanlar, operasyonun amacını, "Iraklı liderlere, Amerikan askerlerinin kente istedikleri gibi girip çıkabileceğini göstererek morallerini bozmak" şeklinde tanımlıyorlar.

Televizyon görüntülerinde, Amerikan 3’üncü Mekanize Piyade Tümeni’ne bağlı bir keşif kolunun, Bağdat içlerinde ilerlediği ve kentin güneyindeki Cumhuriyet Muhafızları karargahını imha ettiği görülüyor.

Bu arada, Süper Kobra tipi bir Amerikan savaş helikopteri Irak’ın orta kesimlerinde düştü. İki pilotun öldüğü sanılıyor.

Amerika'nın Sesi Muhabirlerinin Cumartesi günkü askeri gelişmeler hakkında Bağdat ve Katar'dan verdikleri haberler:

Amerikan askeri yetkilileri çok sayıda Amerikan askerinin Bağdat’a girdiğini ve kentin merkezi yerlerine kadar ilerlediğini açıkladılar. Kentin güneyindeki kenar mahallelerden dumanlar yükselirken patlama sesleri duyuluyordu.

Amerikan Merkez Bölge Komutanlığı karargahının bulunduğu Katar’da açıklama yapan askeri sözcü Yüzbaşı Frank Thorp, birliklerin Bağdat’ın içlerine kadar ilerleme fırsatı elde ettiğini ve fırsatın değerlendirildiğini söyledi.

Amerikan askerlerinin Irak başkentine girerken, Iraklılardan önemli bir direniş görmediği bildirildi. Ancak dün ele geçirilen Bağdat uluslararası havaalanında kontrolu tam olarak sağlamaya çalışan Amerikan askerlerine ateş açıldığı görüldü.

Amerikan kuvvetleri Bağdat’a girmeden önce, başkentin yaklaşık 100 kilometre güneyindeki Kut ve Kerbela kentleri çevresinde Irak Cumhuriyet Muhafızları Ordusuna bağlı birliklerle yoğun çatışmaya girdi. Iki gün süren bu çarpışmalarda çok sayıda Irak askerinin öldüğü binlercesinin teslim olduğu, ayrıca çok sayıda Irak tank ve zırhlı aracının tahrip edildiği bildirildi.

Amerikan kuvvetlerinin Bağdat havaalanına ve başkente girişini gösteren televizyon görüntülerine rağmen Irak Enformasyon Bakanı Muhammed Said El Sahaf, Irak kuvvetlerinin düşmanı püskürttüğünü söyledi. Bugün Bağdat’ta televizyon kameraları önüne çıkan El Sahaf şöyle dedi: “Saddam Uluslararası Havaalanı’nda düşmanı ezdik. Bütün bu bölgeden çekilmeye zorladık. Düşman kuvvetleri kuşatıyoruz, ağır top ve füze ateşine tutuyoruz.”

Iraklı bakan, gazetecilere, daha sonra kendilerini havaalanına götürüp durumu gösterebileceğini de söyledi.

Amerikan kuvvetleri dün havaalanına girdikten sonra “Saddam” adını kaldırarak Bağdat Havaalanı diye ad vermişlerdi.

Irak Enformasyon Bakanı, Irak kuvvetlerinin ülkenin diğer yerlerinde de düşmana karşı savaştığını, bu arada güneydeki Basra’yı geri aldığını öne sürdü. Oysa koalisyon güçlerine bağlı İngiliz birlikleri Basra’yı kuşatma altında tutuyor.

Koalisyon güçlerinin Bağdat’a girip girmediği yolundaki soruya karşılık da Iraklı Bakan, Bağdat’ta Irak kuvvetlerince kurulan kontrol noktalarının ayakta ve herşeyin normal olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG