Erişilebilirlik

SARS Korku Veriyor - 2003-04-05


Hong Kong’da, "akut solunum yetmezliği sendromu" hastalığından 3 kişi daha öldü. Yetkililer, ölü sayısının 20'ye, hasta sayısının ise 800'e çıktığını açıkladılar.

İlk kez Çin’de ortaya çıkan ve İngilizce baş harfleriyle kısaca SARS diye bilinen hastalık, 80’den fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Birleşmiş Milletler uzmanları, Çin’de, hastalığın ilk görüldüğü Guangdon bölgesinde inceleme yaparken, bir çok ülke hastalığın yayılmaması için önlemler alıyor.

Amerika’da Başkan George Bush, SARS hastalarının gerektiğinde karantinaya alınmalarına izin veren bir kararı imzaladı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke, vatandaşlarına Çin, Hong Kong ve hastalığın görüldüğü diğer Asya ülkelerine gitmemeleri uyarısında bulundu.

Çin Toplum Sağlığı Dairesi Başkanı Li Liming, hükümetinin “akut solunum yetmezliği sendromu” adı verilen hastalığa karşı yavaş davrandığını söyledi ve dünya kamuoyundan özür diledi. Dairenin derhal harekete geçmemesinin basın yayın organlarında da kargaşa yol açtığını söyleyen Çinli yetkili, gecikme nedeniyle sağlık personeli ve hastaneler arasında da uyum sağlanamadığını bildirdi.

Uluslararası Sağlık Örgütleri tarafından yapılan soruşturma, akut solunum yetmezliği sendromunun ilk kez Çin’in güneyinde Guangdong bölgesinde ortaya çıktığını, buradan Hong Kong’a, oradan da tüm dünyaya yayıldığını gösteriyor. Israrla ve uzun bir süre bunu reddeden Pekin hükümeti, yoğun eleştiriler üzerine gerçeği kabul etmek zorunda kaldı.

Hastalığın ilk ortaya çıktığı Guangdong’da, Jongsan Hastanesinde çalışan Çinli Doktor Guo Huiye, Hong Kong, Tayvan, Singapur, Vietnam, Endonezya, Tayland, Kanada ve Amerika’da görülen tüm SARS vakalarına Guangzu’da belirlenen virüsün sebep olduğunu” söyledi.

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü, Çin’den, SARS vakalarıyla ilgili rakamları açıklamasını ve daha şeffaf bir politika izlemesini istedi. Son rakamlara göre Çin’deki SARS’lı sayısı bir hafta içinde BİN 190’dan, BİN 220’ye; ölü sayısı ise 46’dan, 49’a çıktı.

Pekin hükümeti, salgının Çin’de başladığını kabul ettikten sonra, Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarının Guandong’da inceleme yapmasına izin verdi. Birleşmiş Milletler uzmanları, hastalığa yol açan virüsün ilk kez nerede ortaya çıktığını, nasıl geliştiğini ve nasıl yayıldığını belirlemeye çalışacaklar.

Bu arada, Hong Kong’da, akut solunum yetmezliği sendromundan 3 kişi daha öldü. Yetkililer, SARS’tan ölen hasta sayısının 20’ye yükseldiğini, yaklaşık 800 kişinin de hastanelerde tedavi gördüğünü bildirdiler. SARS nedeniyle şu ana kadar dünyada 83 kişi hayatını kaybetti. Amerika’da 115, dünya genelinde ise 2 bin 400’ü aşkın SARS vakası olduğu sanılıyor. Birleşmiş Milletler’e göre SARS’tan ölüm oranı yüzde 4.

Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı da, akut solunum yolu sendromu hastalığı nedeniyle, Türk vatandaşlarının Uzakdoğu ülkelerine zorunlu bir neden olmadıkça seyahat etmemelerini tavsiye etti. Bakanlık açıklamasında, Türk vatandaşlarının bu hastalığın görüldüğü Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong, Tayvan, Singapur, Vietnam, Endonezya ve Tayland'a zorunlu nedenleri olmadıkça seyahat etmemeleri isteniyor. Şimdiye kadar birçok ülke vatandaşlarına benzeri uyarılarda bulundu.

XS
SM
MD
LG