Erişilebilirlik

'Türkiye'den Uzlaşma Niyeti Bekliyoruz' - 2003-04-02


Ankara'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Türkiye'nin, Amerikan askerlerinin konuşlanmasına izin vermemesinden hala üzüntü duyduklarını söyledi.

Salı gecesi Ankara'ya ulaşan Colin Powell bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le görüşmeler yapacak. Powell, Ankara'ya giderken uçağında bulunan muhabirlere, Amerika Saddam Hüseyin'le savaşırken ve savaş sonrası dönem için Irak'ın insani yardıma duyacağı ihtiyaç bilinirken Türkiye'den uzlaşma niyeti beklediğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, binlerce Amerikan askerinin Türkiye'den geçerek Irak'a girmesine izin vermemesi, Amerikalı askeri yetkilileri, kuzey Irak'a çok sayıda askeri havadan indirme seçeneğine yöneltmiş, Türkiye'den geçmesi planlanan Amerikan 4. Piyade Tümeni de silah ve teçhizatı Akdeniz'de uzun süre gemilerde Türkiye'nin kararı için bekletildikten sonra Kuveyt'e sevkedilmişti.

Bunun üzerine ABD yönetimi Türkiye'ye verilmek üzere hazırladığı bildirilen 6 milyar Dolarlık doğrudan bağış ve yaklaşık 20 milyar Dolarlık kredi garantilerinden oluşan yardım paketini geri çekmişti. Türkiye'nin kararı ve kuzey Irak'a kendi kuvvetlerini sokabileceği yolundaki açıklamaları Amerika'da Kongre üyeleri arasında da tepkilere yolaçtı. Bazı üyeler, Bush yönetiminin Türkiye'ye yine de vermeyi önerdiği 1 milyar Dolarlık yardımın azaltılması gerektiğini savundular.

ABD Dışişleri Bakanı Powell Washington'dan ayrılmadan yaptığı açıklamada, kuzey Irak'ta durumun istikrarlı olduğunu ve Türkiye'nin bölgeye yeni kuvvet sokmasına gerek olmadığını söyledi.

Amerika, Türk kuvvetleri girdiği takdirde, kuzey Iraklı Kürt gruplarla arasında çatışma çıkmasından korkuyor.

Powell, Ankara'daki temaslarından sonra bugün geç saatte, Amerika'nın Sırbistan'da geçen ay Başbakan Zoran Cinciç'in suikastle öldürülmesinden sonra demokrasiyi desteklediğini göstermek amacıyla Belgrad'a gidecek. ABD Dışişleri Bakanı Perşembe günü de Brüksel'de NATO ve Avrupa Birliği liderlerinin yanısıra Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanof'la görüşecek.

XS
SM
MD
LG