Erişilebilirlik

'Savaş Ne Kadar Sürerse Sürsün Kazanılacak' - 2003-04-02


Saddam Hüseyin rejimini devirmeye çalışan koalisyon güçlerinin liderleri, Başkan Bush gibi, ne kadar sürerse sürsün bu savaşı kazanacaklarını söylüyor. Bu tahmini doğrulamayan askeri uzman sayısı çok az. Ancak Arap dünyasında birçok uzman, Saddam Hüseyin’in stratejisinin savaşı uzatmak ve bir çeşit zafer ilan etmeye çalışmak olabileceğini düşünüyor.

Irak birlikleri, Bağdat’a yaklaşmakta olan koalisyon güçlerinin hızını kesmek için çok eleştirilen taktikler kullanıyor.

Bu taktikler arasında, beyaz bayrakla teslim oluyormuş gibi yapıp yaklaşan koalisyon askerlerine ateş açmak da var. Bunun dışında intihar saldırıları da yapılıyor. Böyle bir saldırıda geçtiğimiz günlerde dört Amerikalı asker öldürüldü.

Arap askeri uzmanların çoğu, Saddam Hüseyin’in askeri açıdan koalisyon güçleriyle başa çıkamayacağını ve hükümetin devrilmesinin an meselesi olduğunu bildiğini söylüyor.

Uzmanlara göre, Saddam Hüseyin eğer hayattaysa, sağ kalıp askeri güçlerini birarada tutarak savaşı olabildiğince uzatma stratejisi uygulayacak.

Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Sami Barudi, Irak liderinin uzun ve kanlı bir savaş istediğini söyledi. Barudi’ye göre, Saddam Hüseyin böylelikle koalisyon üzerinde uluslararası bir baskı oluşturmayı, savaş görüntülerinin ülke içinde de kendi lehinde bir ortam yaratacağını umuyor.

"Koalisyon güçlerinin kayıpları… Bağdat’taki kayıpların görüntüleri.. Sanıyorum Saddam Hüseyin bunlardan medet umuyor. Bu görüntüler tekrarlandıkça bölgede koalisyon güçleri üzerinde bir baskı yaratacak."

Barudi, Saddam Hüseyin’in zaman kazanmakta usta olduğunu belirtiyor. Barudi’ye göre, geçtiğimiz yaz Başkan Bush kuvvete başvurmakla tehdit ettiğinde Saddam Hüseyin Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin dönüşüne izin vererek askeri açıdan da kazanç sağladı.

Askeri uzman Muhammed Kadri Said de aynı görüşte. Kahire’deki el Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı olan Mısırlı eski general Said, Saddam Hüseyin’in denetçilerin çalışmasına izin vererek ordusunu düzenleme fırsatı bulduğunu söylüyor.

"Saddam Hüseyin herşeyden önce birliklerini harekete geçirmeyi ve ordusuna iyi bir plan hazırlama zamanı vermeyi başardı. Ve bütün bunlar savaştan önce tamamlandı. Şu anda gördüklerimiz ayaküstü tasarlanmış değil. Saddam Hüseyin ve komutanlarının orduyu direnişe ikna etmeyi de başardığını görüyoruz. Iraklı askerler, korkmuyor, savaşıyor ve teslim olmuyorlar. Bence bu Saddam Hüseyin için büyük bir başarı."

Mısırlı general önümüzdeki günlerde, Amerikan birliklerinin ilerleymesini yavaşlatmak için daha fazla intihar saldırıları yapılabileceğini söylüyor. Said’e göre bu saldırılar Amerika’nın lazer güdümlü füzelerle yaptığı saldırılara misilleme olacak.

"Amerikalılar uzun menzilli lazer güdümlü füzelerle hava saldırıları düzenliyor. Bu saldırıların hedefi tutturamama oranı son derece düşük. Iraklılar da intihar saldıralarıyla aynı şeyi yapmaya çalışıyor. Bu saldırıların da hedefi tutturamama olasılığı son derece düşük. İntihar saldırıları Iraklılar için bu açıdan büyük önem taşıyor."

Said, koalisyon saldırıları yüzünden duyulan kızgınlık, üzüntü ve isyanın Irak halkını harekete geçirdiğini söylüyor. Koalisyon liderlerine göreyse bunun nedeni halkın ve ordunun Saddam Hüseyin’den korkması…

Birçok uzmana göre Saddam Hüseyin savaşa karşı Arap dünyasında geniş bir nefret oluşuncaya kadar hükümetini ayakta tutmaya çalışacak. Belki de başka Arap ülkelerini de bu savaşa çekmeye çalışacak. Katar Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Muhammed el-Müşir, Arap dünyasına hala ülkenin kontrolunu elinde tuttuğu izlenimi verdiği sürece Saddam Hüseyin’in Amerika’ya duyulan nefreti arttırabileceğini belirtiyor.

"Arap dünyasının bu nefreti benimseyeceğini, Amerikalılardan, Amerikan uygarlığı, sistemi ve demokrasisinden nefret edeceğini düşünüyorum. Bu yüzden de Amerika’nın çıkarlarının da değişeceğini sanıyorum."

Birçok uzmana göreyse, Saddam Hüseyin’in iktidarda kalma şansı yok denecek kadar az. Bu uzmanlara göre ancak Irak lideri hala hayattaysa, en azından aşırı görüşlü Araplar arasında bu stratejisini yaymaya çalışacağı kesin.

Bölgedeki savaş karşıtı gösteriler büyürken bir nokta dikkati çekiyor. Göstericiler genellikle doğrudan Saddam Hüseyin’e destek vermiyor, bunun yerine Irak halkının savaşa maruz kalmasından duydukları kaygıyı dile getiriyor.

XS
SM
MD
LG