Erişilebilirlik

<i>Washington Post</i>: İlişkileri Düzeltmenin Zamanı Geldi - 2003-04-02


Başkentin etkili gazetesi Washington Post, bugünkü yorumlarından birini Dışişleri Bakanı Powell’ın Türkiye gezisine ayırdı.

Meclisin, Türkiye üzerinden kuzey cephesi açılmasına izin vermemesinin savaşı Amerikalılar için zorlaştırdığını ve bunun da Kongre’de tepkiyle karşılandığını yazan gazete, Bakan’ın Türkiye ziyaretinin ilişkilerin düzeltilmesi açısından büyük bir fırsat sunduğunu savundu.

Gelinen noktada her iki tarafın da hataları olduğunu yazan gazete, bu hataları AKP hükümetinin deneyimsizliği ve Amerikan yönetiminin çok dikkatli yürütülmesi gereken savaş öncesi diplomaside askeri uzmanların etkisinde kalması olarak sıraladı.

Türkiye’nin Fransa gibi ABD’ye karşı bir red cephesi oluşturmak niyetinde olmadığını belirten gazete, her iki tarafın da ilişkilerin yeniden düzelmesinden büyük kazanç sağlayacağını söyledi. Gazete, “Kuzey Irak konusundaki karşılıklı kaygıların giderilmesi durumunda oluşturulacak işbirliğinin savaş sonrası Irak’ın yeniden yapılandırılmasına iki tarafa da yarar getireceği açıktır” görüşünü savundu. Türkiye’nin zararsız hale getirilmiş bir Irak’la daha fazla ticaret yapabileceğini, ABD’nin de Türkiye’nin desteğine ihtiyacı olduğunu yazan gazete, “Başbakan Erdoğan Bush yönetimiyle işbirliği yapmaya devam ederse Kongre yardımın kesilmesi veya şarta bağlanması konusunda ısrar etmeyecektir” iddiasında bulundu.

Washington Postyorumunu “Bu stratejik ülkeyle ilişkilere yeterince zarar verildi, artık ilişkileri yeniden düzeltmenin zamanı gelmiştir” ifadesiyle noktalıyor.

XS
SM
MD
LG