Erişilebilirlik

'Saddam Ölmüş Olabilir' - 2003-04-02


Amerikan savunma bakanlığından adı açıklanmayan kıdemli üst düzey yöneticisi Saddam Hüseyin’in hayatta olduğu ya da Irak birliklerini kontrol ettiği yönünde şüpheleri olduğunu dile getirdi.

Irakta Amerikan askeri harekatı 12 gün önce yapılan sürpriz saldırıyla başladı. Bu saldırıda Irak’lı üst düzey yöneticiler ve Irak lideri Saddam Hüseyin hedef alındı. Böylece savaşın kısa sürede bitirilmesi düşünüldü.

Üst düzey askeri yetkililer, Saddam’ın hedef alındığının hiçbir zaman kabul etmedi.Ancak Pazar günü Fox news televizyon kanalında Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, saldıradan sonra ne Irak lideri ne de oğullarının ortalıkta görülmediğini söyledi. "Savaş başladığından beri Saddam ve oğulları hakkında nerede oldukları, yaşadıkları konusunda bilgimiz yok."

Rumsfeld, Irak televizyonunda Saddam görülüyor.Ancak bu kişinin gerçek Saddam olup olmadığının sorulduğunu söyledi.

"Bana bunlar pek doğru değilmiş gibi gözüküyor. Biz biliyoruz ki, savaştan önce bu görüntü kasetleri hazırlandı. Eğer iyi bakarsanız konuşmaların güncel olmadıkları anlaşılıyor. Ancak bunların gerçek olup olmadığını söylemek güç."

Rumsfeld, Saddam öldü mü konusunda bir şey söylemenin zor olduğunu, bunu tartışmanın kısır döngü olacağını belirtiyor. Bu arada Irak liderinin Suriye ile yakın ilişkiler içinde olduklarını bildiklerini söylüyor.

"Irak liderinin ailesinin Suriye’de göründüğü şeklinde dedikodular var."

Rumsfeld Irak rejiminin yokedilmesi, esirler için önlem alınması ve sorunun çabuk çözümlenmesine çalışıldığını, Saddam rejimini gücünü kaybedeceğini emin olduğunu söyledi.

"Buradaki rejim insanları baskı altında tutuyor, öldürüyor. Bu halen devam ediyor. Bu rejimdeki insanların hareket etmesi sadık olmaları beklenemez. Ancak zaman geçiyor ve işlerin nasıl gittiğini göreceğiz."

Rumsfeld Saddam’ın geleceği hakkındaki düşüncelerinde yalnız değil. General Richard Myers de Rumsfeld’le aynı görüşleri taşıyor. Ayrıca Körfez bölgesindeki Amerikalı askerlerin komutanı Tommy Franks Katar’da yaptığı basın toplantısında, Irak rejimini Saddam Hüseyin’in kontrol ettiğini gösteren bir delil olmadığını söyledi.

Askeri üst düzey yetkililer, Saddam’ın politik ve Askeri planlarının ciddiye alınmadığını söyledi. Askeri yetkililer, Politik olarak Askeri anlamda bomba ve silahla öldürülemezse, Psikolojik savaşla baskı altına alınacağını belirti.

Askeri açıdan, eğer Saddam kendini göstermeye ve yaşadığını ispat etmeye çalışırsa, koalisyon güçlerinin bu noktaya hızla operasyon düzenleyecek.

XS
SM
MD
LG