Erişilebilirlik

Amerikalı Kadın Asker Kurtarıldı - 2003-04-02


Amerikan askeri yetkilileri, Irak kuvvetlerinin elinde savaş tutsağı olan bir Amerikalı askerin kurtarıldığını açıkladılar. Katar'daki Amerikan karargahında sabaha karşı bu açıklamayı yapan Tuğgeneral Vincent Brooks, kurtarılan askerin kimliğini açıklamadı. Ancak Amerikan televizyonları, kurtarılan askerin kimliğini 19 yaşındaki kadın asker Jessica Lynch olarak duyurdular. Lynch, 23 Mart'tan beri kayıptı.

Bu arada Bağdat'ın güneyindeki Kerbela'da Amerikan kuvvetleriyle Irak Cumhuriyet Muhafız Ordusu birlikleri arasında ağır çarpışmalar olduğu bildiriliyor. Askeri uzmanlar, bunun, Saddam Hüseyin'in en iyi eğitim görmüş birlikleriyle ilk önemli kara çatışması olduğunu belirtiyorlar.

Kurtarılan kadın asker, içinde bulunduğu konvoyun Nasıriye yakınında yanlış bir yöne sapması üzerine Irak kuvvetlerince ele geçirilen Amerikan askerleri arasında bulunuyordu. Savaşın başındanberi yedi Amerikalı askerin Iraklılar tarafından tutsak alındığı açıklandı. Lynch'in kurtarılmasıyla sonuçlanan operasyonda diğer askerlerin de kurtarılması için girişimde bulunulup bulunulmadığı açıklanmadı.

Bu arada Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, dün akşam Irak halkına hitaben yapacağı açıklanan televizyon konuşmasını yapmadı. Saddam Hüseyin yerine Enformasyon Bakanı Muhammed El Sahaf dün gece Irak televizyonunda önceden hazırlanmış bir açıklamayı okudu. Bakan, Irak halkını Amerika öncülüğündeki istila hareketine karşı cihad açmaya çağırdı. Saddam Hüseyin'in televizyonda görünmemesi, hayatta olup olmadığı konusunda yeni kuşkulara yolaçıyor.

Öte yandan Irak'ın çeşitli yerlerini hedef alan havadan bombardımanlar dün gece de devam etti. Bu sabah erken saatlerde Bağdat'ın, savaşın başındanberi en ağır bombardımana hedef olduğu bildirildi.

XS
SM
MD
LG