Erişilebilirlik

'Irak, Kimyasal Silah Kullanabilir' - 2003-04-02


Irak’a Özgürlük Operasyonu’nun en önemli amaçlarından biri Irak’ın elindeki kitle imha silahlarını bulmak ve imha etmek. Ancak, Pentagon’dan gelen haberler henüz kimyasal ya da biyolojik silaha rastlanılmadığı yönünde. Savunma Bakanlığı yetkilileri, yine de tedbiri elden bırakmamak için, koalisyon güçleri Bağdat çevresindeki sözde kırmızı tehlike hattına girerken, en kötü olasılığa karşı hazırlık yapıyor.

Pentagon basın sözcüsü Victoria Clarke, koalisyon güçlerinin şu ana kadar şanslı olduğunu, ancak askerler Bağdat’a yaklaşırken daha kötü olaylarla karşılaşabileceklerini söyledi. Sözcü, gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle Bağdat çevresindeki askeri çember daralırken, dikkatli olmak gerektiğinin altını çizdi.

"Irak şu ana kadar kitle imha silahlarını kullanmadı. Ancak, bundan sonra kötü şeyler olabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, en sert çatışmalar önümüzdeki günlerde yaşanabilir."

Savaşın ikinci haftasına girilmesine rağmen, halen kimyasal ve biyolojik silah kullanılmadığı gibi, herhangi bir kitle imha silahı da bulunabilmiş değil."

Ancak, Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri, ele geçirilen depo, hastane ve okullarda Irak’a ait kimyasal korunma amaçlı giysiler ve gaz maskeleri bulunduğunu hatırlatıyor. Ayrıca, yetkililer, kitle imha silahlarına henüz rastlanamamış olmasının, Bush yönetiminin yanlış yolda olduğu ve Irak’ta bu silahların bulunmadığı anlamına gelmeyeceğini belirtti. Savunma Bakanlığı Ortak Kurmay heyetinden Tümgeneral Stanley McChrystal şöyle konuşuyor.

"Bu silahların, Irak rejiminin elinde olduğuna dair güçlü inancımız devam ediyor. Ve Irak’ın bunları kullanma eğilimi içinde olduğuna inanıyoruz."

Yetkililer, Saddam Hüseyin’in bu silahları, her şeyi göze alarak çaresizlik içinde son bir saldırı yapabilmek için Bağdat yakınlarında sakladığından şüpheleniyor.

Koalisyona ait savaş uçaklarıysa, Irak güçlerini yıpratmak ve geriletmek amacıyla, günlerdir, Bağdat ve çevresindeki askeri hedefleri bombalamaya devam ediyor.

General McChrystal, herhangi bir zehirli sızıntıya meydan vermemek için kimyasal ve biyolojik silahların bulunabileceği olası yerleri vurmamaya özen gösterdiklerini de söyledi.

"Şüpheli ve olası depolama alanlarını hedef almamak konusunda çok dikkatli davranıyoruz. Böylelikle, isteğimiz dışında gelişen bir olayla karşılaşmadık. "

Buarada, cephedeki Koalisyon askerleri üst düzey alarm durumunda. Kimyasal koruma amaçlı elbiseleri devamlı üstlerinde yada ellerinde hazır bekletiliyor. Pentagon’daki yetkililer, roket ve füze gibi kimyasal ve biyolojik silah taşıma sistemlerini hedef almamak için çok çaba sarf ettiklerini söylerken, General McChrystal Irak’ın alışılmamış yöntemler deneyebileceği konusunda uyarıyor.

"Bu silahlar, çok küçük ve tahmin edilmesi zor yerlerde saklanabilir ve taşınabilirler. Çöp kamyonundan, bomba yada ağır silah yüklü bir arabaya her türlü araçla taşımak mümkün olabilir. Biz, bunlara hazırlıklı olmayı sürdürmeliyiz."

Öte yandan, askeri psikolojik harekat uzmanları, kimyasal silah kullanma konusunda Irak’ı caydırıcı çalışmalara devam ediyor. Uçaklardan broşür atıp, radyo yayınları yaparak ve hatta elektronik posta ve telefon aracılığıyla gerçekleştirilen sözlü telkinlerde, Irak’lı komutanlar kitle imha silahlarını kullanmamaları konusunda uyarılıyor. Kullanmaları halinde, savaş suçlusu olarak yargılanabilecekleri de hatırlatılıyor.

Üst düzey bir uzmana göre, bu çalışmaların gerçekten işe yarayıp yaramadığını ve kitle imha silahlarının halen kullanılmamış olmasına ne kadar etki ettiğini bilmek imkansız. Ancak, adının verilmesini istemeyen uzman, Irak’ın bu ölümcül silahları kullanma olasılığının çok düşük olduğunu düşünüyor. Uzman, konuyla ilgili fikrini açıklarken, Eğer Irak’lı liderler, bir savaş anlaşması için görüşme umutlarını sürdürüyor, bir nevi şartlı teslim olma ihtimalini göz önünde bulunduruyorlarsa, bu silahları kullanmanın tüm umutları yok edeceğini biliyor olmalılar diye konuşuyor. Aynı zamanda, bu, Irak’a Özgürlük operasyonunun amaçları ve meşruluğu konusundaki şüphelere de bir son verir diye ekliyor.

XS
SM
MD
LG