Erişilebilirlik

'Türkiye'ye Daha Az Yardım Yapılsın' - 2003-04-01


ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu’nun önde gelen iki üyesi, Başkan Bush’un Türkiye’ye verilmesini teklif ettiği 1 milyar Dolar'lık yardımın azaltılmasını istedi.

Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Partili Henry Hyde ve Komisyon'un kıdemli üyesi Demokrat Partili Tom Lantos, Beyaz Saray’ın önerdiği bütçenin yeniden şekillendirilmesini ve Türkiye’nin hem müttefik olarak, hem de ekonomik açıdan performansının göz önünde tutularak, gereken azaltmanın yapılması gerektiğini belirttiler.

Hyde ve Lantos, Bütçe Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Bill Young’a gönderdikleri mektupta, Türkiye’ye verilmesi teklif edilen yardımın ne kadar azaltılması gerektiğini belirtmediler. Mektupta şu ifadeye yer verildi: “ABD’nin Türkiye ile ilişkisini uzun süredir destekliyor, Türkiye’nin bir NATO müttefiki olarak ve terörle savaştaki rolünü takdir ediyoruz. Ancak Türkiye’nin son eylemleri Kongre’de anlamlı ve haklı bir şaşkınlığa yol açtı. Bu şartlar altında, Temsilciler Meclisi’nde Türkiye’ye ek yardım yapılmasını savunmakta zorluk çekeceğiz. Bu nedenle Türkiye’nin ekonomik açıdan ve müttefik olarak performansının değerlendirilmesini istiyoruz. Böylece Başkan, Türkiye’nin bu performans standartlarından saptığını tayin ederse, yardım fonlarının tamamını ya da bir kısmını vermeme hakkını elinde tutacaktır.”

Başkan Bush’un, Kongre’ye sunduğu 75 milyon Dolar'lık savaş bütçesi kapsamında Türkiye’ye de 1 milyon Dolar'lık yardım öneriliyordu.

XS
SM
MD
LG