Erişilebilirlik

<i>New Yorker</i>: Rumsfeld Komutanlarını Dinlemedi - 2003-03-30


New Yorker dergisi, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in Irak’a gönderilecek birliklerin büyüklüğüne ilişkin askeri danışmanlarının önerilerini reddettiğini yazdı.

New Yorker dergisi Rumsfeld’in operasyonu planlayan komutanların daha fazla kara birliği gönderilmesi isteğine karşı çıktığını yazmıştı. Adı açıklanmayan Savunma Bakanlığı yetkililerine dayanarak hazırlanan yazıda, Rumsfeld’in komutanların Irak’a daha fazla birlik ve teçhizat sevkedilmesi yolundaki önerilerini sürekli geri çevirdiği öne sürülüyor.

Yazıda ayrıca, Türkiye’nin Amerikan askerlerinin geçişine izin vermemesinin ardından General Tommy Franks’in, Rumsfeld’den savaşın ertelenmesini istediği ancak Bakan Rumsfeld’in bu öneriyi de reddettiği ifade edildi.

Seymour Hersh imzalı yazıda, bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin Bakan Rumsfeld hakkındaki sözlerine de yer veriliyor. Yetkiliye göre, bakan “herşeyi kendinin en iyi bildiğini sanıyor ve kararları kendi başına alıyor”.

Bu arada Bakan Donald Rumsfeld ve General Tommy Franks, teçhizatın eksildiğine ya da Irak güçlerinin beklenenden fazla direnişine ilişkin haberlere rağmen savaşta ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

Irak’ta şu anda 125 bin İngiliz ve Amerikan askeri bulunuyor ve Nisan ayı sonuna kadar 100 bin askerin daha gönderilmesi planlanıyor.

XS
SM
MD
LG