Erişilebilirlik

Afganistan'da İkinci Büyük Operasyon - 2003-03-29


Afganistan’da yüzlerce Amerikan askeri, Taleban ve El-Kaide militanlarına karşı ikinci bir operasyon başlattı.

Kandahar’ın kuzeyinde gerçekleştirilen operasyon, bölgeyi militanlardan temizlemek ve silah depolarını ele geçirmeyi amaçlıyor.

Amerikalı yetkililer, bugünkü çatışmalarda 4 Taleban militanının öldürüldüğünü bildirdiler.

Çöl Aslanı adlı operasyon, Perşembe günü, hava bombardımanı ve Amerikan 505. Paraşüt Birliği'nin ülkenin kuzeydoğusundaki dağlarda giriştiği saldırıyla başlatıldı. Yaklaşık 600 koalisyon askerinin katıldığı operasyonun amacı, Kandahar ve çevresinde gizlenen El-Kaide ve Taleban militanlarını yakalamak, silah ve cephanelerini ele geçirmek. Bölgede yapılan taramalar sırasında şu ana kadar birkaç büyük silah deposu ortaya çıkarıldı, çok sayıda şüpheli kişi gözaltına alındı.

Bagram’daki Amerikan Askeri Üssü'nün Sözcüsü Albay Roger King, ilk kez bu bölgede operasyon düzenlendiğini ve birçok silahın ele geçirildiğini söyledi: "Bölgede eski ve yeni birçok silah ele geçirildi. Halen operasyonumuz bir önceki 'cesur yürek' operasyonundaki gibi genişletilerek sürdürülüyor.

Koalisyon askerlerinin varlığına rağmen, Afganistan’ın güneyindeki güvensiz ortam son günlerde arttı. Uluslararası Kızıl Haç örgütünden bir İsveçli El-Tirin kentinin su donanım projesini kontrol ederken vuruldu. Cinayetten Taleban veya El-Kaide militanları sorumlu tutuluyor.

Birleşmiş Milletler, dün gece, Zabul bölgesindeki operasyonlarını güvenlik nedeniyle durdurulduğunu açıkladı. Bu bölge, Kandahar’la mevcut operasyonun yapıldığı noktalara sınır teşkil ediyor.

XS
SM
MD
LG