Erişilebilirlik

Türkiye'den Malezya'ya Kadar Savaş Karşıtı Gösteri - 2003-03-29


Dünya ülkelerinde yüzbinlerce kişi Irak savaşını protesto ediyor.

ABD karşıtı sloganların atıldığı Asya’da güvenlik önlemleri artırıldı. Seul’de, polisle öğrenciler çatıştı, göstericiler parlamentodan, savaşa girmeyecek 700 kişilik destek gücünün Irak’a gönderilmesine karşı çıkmasını istedi.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da ise polis, göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba kullandı. Bangladeş’in başkenti Daka’da ise yetkililer binlerce Müslüman göstericinin Amerikan Elçiliği'ne yürümesini önlemek için yolları kapadı.

Müslüman nüfusun en yoğun olduğu Endonezya’da binlerce kişi başkent Jakarta’da savaşı protesto etti. Pakistan’da ise yarın büyük bir gösteri yapılması bekleniyor.

Güney Afrika’da ise 10 binden fazla gösterici, Capetown’daki Amerikan Konsolosluğu’na yürüdü; Amerikalı, İngiliz ve İspanyol diplomatların ülkeden çıkarılmasını istedi.

Yemen’in başkenti Sanaa’da da 300 kadar kadının savaşa karşı gösteri yaptığı bildirildi. 50 kadar Yemenli de canlı kalkan olmak üzere Irak’a gitmeye hazırlanıyor.

Almanya’da binlerce gösterici, ABD’nin Stuttgart’taki askeri kumanda merkezi etrafında insan zinciri oluşturdu.

Rusya’da ise solcular tarafından Rus hükümetine karşı yapılan gösteriler beklenmedik bir şekilde ABD’nin Irak’taki savaşına karşı protestolara dönüştü.

Bugün ayrıca, İstanbul ve Ankara’da da savaş çeşitli gruplar tarafından eylemle protesto edildi. Polis, ayrıca, Taksim’de savaş karşıtı gösteri yapmak isteyen 2 ayrı gruba müdahale etti, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Çıkan çatışmada yaralananlar oldu.

Irak savaşı, Ankara’da da iki ayrı eylemle protesto edildi.

XS
SM
MD
LG