Erişilebilirlik

Washington: Ajanları Sınırdışı Edin - 2003-03-29


ABD Dışişleri Bakanlığı, sayısını açıklamadığı bir dizi ülkeden Amerikan hedeflerine saldırı düzenleyeceklerine inandığı bazı Iraklı istihbarat görevlilerini sınırdışı etmelerini istedi. Bakanlık yetkilileri, adını açıklamadıkları iki ülkede saldırı planlarının ortaya çıkarıldığını ve planları hazırlayan Iraklı ajanların tutuklandığını bildirdi.

Bush yönetimi, savaşın başladığı 20 Mart tarihi öncesinde de birçok ülkeye topraklarındaki Iraklı istihbarat görevlilerini sınırdışı etmeleri için baskı yapıyordu.

Ancak bu baskılar son günlerde iyice arttı. Bunda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher’a göre, Iraklı ajanların Amerikan hedeflerine geniş çaplı saldırılar düzenlemeyi planladıkları yolunda edindikleri istihbarat etkili oldu.

Sözcü Boucher, gündem dışı yaptığı basın toplantısında, iki ülkede saldırı hazırlıklarının ortaya çıkarıldığını söyledi: "Son birkaç gün içinde, iki ülkede görevli bulunan Iraklı ajanların terör eylemleri hazırladığına dair bilgi aldık. Her iki ülkede bulunan bu ajanlar tutuklandı, tutuklamalar sırasında terör eylemlerinde kullanılabilecek malzeme de ele geçirildi."

Sözcü Boucher, Iraklı istihbarat görevlilerinin hangi iki ülkede yakalandığını açıklamadı. Ancak bazı diplomatik çevreler tutuklamaların iki Ortadoğu ülkesinde yapıldığını söylüyor.

Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre şu ana kadar 17 ülke, ABD’nin daha önceki isteğine uyarak Iraklı istihbarat ajanlarını sınırdışı etti. ABD, 60’dan fazla ülkeden de Iraklı diplomatları sınırdışı etmelerini ve bu diplomatlara ait malvarlıklarını dondurmalarını istemişti.

Geçtiğimiz günlerde de halen Washington’da bulunan üç diplomat sınırdışı edildi. Bu diplomatlar Washington’daki Cezayir Büyükelçiliği’nin Irak için ayrılan bölümünde çalışıyordu.

XS
SM
MD
LG