Erişilebilirlik

Kuzeyden Cephe Açıldı - 2003-03-27


Amerika, Irak'ın kuzeyine havadan indirme harekatına başladı. Savunma Bakanlığı yetkilileri, Kara Kuvvetleri'ne bağlı 173'üncü Hava İndirme Tugayı'na bağlı 1,000 askerin Çarşamba günü kuzeyde, Iraklı Kürtlerin kontrolundaki bölgeye indirildiğini söylediler. Önümüzdeki günlerde devam edeceği bildirilen bu operasyon, ABD'nin, Irak savaşında kuzey cephesini açmasının başlangıcı olarak niteleniyor.

Irak'ın bu bölgesinde bir süredir Amerikan Özel Kuvvetlerine bağlı askerlerin bulunduğu biliniyor. Dünkü indirme operasyonundan önce birkaç gün süreyle kuzeyde, özellikle Musul ve Kerkük gibi kentler çevresindeki Irak hedefleri havadan bombalanmıştı.

ABD askeri yetkilileri savaşın ilk aşamalarında Amerikan 4. Mekanize Piyade Tümeni'ni Türkiye üzerinden kuzeye sokarak bu bölgede geniş çapta bir askeri varlık oluşturmayı ve kuzeyden cephe açmayı planlıyordu. Ancak Türkiye'nin topraklarından bu tür bir geçişe izin vermemesi, bu planın değiştirilmesini gerektirdi. Tümene ait tanklar, zırhlı araçlar ve ağır silahlar şu anda gemilerle Akdeniz'den mBasra Körfezi'ne doğru yol alıyor. Askerler ise uçaklarla Kuveyt'e sevkediliyor. Tümene bağlı askerleri ve teçhizatı taşıyan gemiler uzun süre Akdeniz'de, Türkiye kıyıları açığında Türkiye'nin bu konudaki kararını beklediler.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu konudaki ilk hükümet tezkerisinin gerekli oyu sağlayamaması ve savaşın başlaması üzerine Amerika planlarında değişiklik yaparak 62,000 bin kişilik gücü Türkiye üzerinden karadan kuzey Irak'a sokmaktan vazgeçti.

XS
SM
MD
LG