Erişilebilirlik

Arap Birliği: ABD ve İngiltere Derhal Irak'tan Çekilsin - 2003-03-25


Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında Amerikan ve İngiliz birliklerinin derhal Irak’tan çekilmesi istendi.

Bakanların kabul ettiği karar tasarısında, dünya kamuoyunun muhalefetine rağmen ve Birleşmiş Milletler sözleşmesini ihlal ederek ABD ve İngiltere’nin Irak’ı işgal ettiği belirtiliyor.

Kuveyt’in karar tasarısına çekimser kalması bazı Arap ülkeleri tarafından kınandı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa, Birliğin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırmayı planladığını açıkladı.

Bağdat hükümeti toplantıda kabul edilen karar tasarısını zayıf buldu, Arap ülkelerinin ABD ve İngiltere'ye karşı petrol ambargosu uygulaması gerektiğini savundu.

Siyasal gözlemciler, Kahire’de kabul edilen kararı, Arap hükümetlerinin, halklarıyla aralarındaki görüş ayrılığını giderme girişimi olarak niteliyor.

Irak yanlısı gösterilerden bazılarında şiddet olayları çıkmış, ölenler olmuştu. Mısırlı uzmana göre Batı yanlısı Arap hükümetleri, kendi halklarını memnun etmek için Irak’la dayanışma içinde olduklarını göstermek zorunda.

Arap Birliği toplantısında, Arap ülkelerine, Irak’ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehlikeye düşürecek askeri operasyonlara katılmamaları çağrısı da yapıldı.

Buna rağmen tasarıda, Amerikan ve İngiliz birliklerinin desteklenmemesi yolunda bir hüküm bulunmuyor.

XS
SM
MD
LG