Erişilebilirlik

Powell: Türkiye'yle Yakın Temastayız - 2003-03-18


Dışişleri Bakanı Colin Powell, Başkan Bush’un bu akşamki televizyon konuşması sırasında vereceği ültimatomun Saddam Hüseyin ve kilit görevleri üstlenmiş olan yakın çevresi için geçerli olacağını söyledi. Powell şöyle dedi: "Başkan konuşmasında Saddam Hüseyin ve yakın çevresine bir ültimatom verecek ve 1441 sayılı kararda belirtilen ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalmamaları için Irak’ı terk ederek mevcut krizin çatışmayla değil barışcı yollardan ülkeye girecek askeri güçle çözülmesine izin vermelerini isteyecek." Powell, Başkan’ın, ültimatomuyla Irak rejimine ne kadarlık bir süre tanıyacağını söylemedi. Bununla birlikte, tanınacak sürenin uzun olmayacağını ve silahsızlanma konusunda yeni manevralar yapmaya fırsat bırakmayacağını bildirdi. Bakan şöyle konuştu: "Saddam Hüseyin’in diplomatik açıdan yapabileceği bir şey düşünemiyorum. Bu süreç için ayrılan zaman artık doldu. Saddam kendisine tanınan fırsat kullanmadı ve son 12 yılda eline geçen her fırsatı geri tepti."

Colin Powell, geçen Kasım ayında BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilen 1441 sayılı kararın askeri müdahaleyi meşru kıldığını söyledi, Washington’un yalnızca müttefik ülkelere siyasi destek sağlama amacıyla ikinci bir tasarıyı gündeme getirdiğini belirtti.

Ancak bu tasarı, Fransa’nın veto edeceğini resmen tekrarlaması üzerine Pazartesi günü Güvenlik Konseyi’nde oya sunulmadı.

Colin Powell, Pazartesi düzenlediği basın toplantısında Türkiye’yle ilgili soruları da yanıtladı. Bu sorulardan ilki, “Türkiye’nin birliklerini Kuzey Irak’a gönderip Kürtlerle sorun çıkarmasını önlemeyi tamamiyle garanti altına alabildiniz mi” şeklindeydi. Bakan bu soruyu şöyle yanıtladı: "Türklerle çok yakın temas halindeyiz, ve konuyla ilgili kaygılarına büyük hassasiyetle yaklaşıyoruz. Kuzey Irak'ta Türklerle Kürtler arasında bir gerginlik çıkmasını istemiyoruz ve Türkler bu kaygımızı gayet iyi biliyor."

Colin Powell, Amerikan askerlerinin Türkiye üzerinden Kuzey Irak'a girmesine izin verecek hükümet tezkeresinin meclise götürüldüğünde Recep Tayyip Erdoğan’ın daha başbakan olmadığını hatırlattı. Powell şimdi Başbakan Erdoğan'ın tezkereyi yeniden meclise, en uygun zamanda götürme konusunda kararlı göründüğünü söyledi.

Bakan Powell, Irak’ta gelecekte ne olursa olsun ülkenin toprak bütünlüğünü koruma konusunda Amerika’nın kararlı olduğu yolunda Türkiye’ye garanti verdiklerini de yineledi.

XS
SM
MD
LG