Erişilebilirlik

Saddam ve Oğullarına 48 Saat Süre - 2003-03-18


ABD Başkanı George W Bush, Amerikan halkına ve dünyaya hitaben yaptığı televizyon konuşmasında, Amerika'nın, egemen bir ülke olarak kendisini savunma hakkına sahip ve Başkan olarak bu hakkı kullanma yetkisinin kendisine ait olduğunu söyledi.

Başkan Bush, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Irak konusunda sorumluluğunu yerine getiremediğini, bazı üyelerin, ortak bir tutum izlenmesini, veto tehdidiyle engellediğini belirtti.

Başkan Bush, Saddam ve oğulları 48 saat içinde Irak'ı terketmedikleri takdirde Amerika'nın, kendi tayin edeceği bir zamanda Irak'a karşı askeri harekata girişeceğini bildirdi.

Bush, Irak'ta bulunan, gazeteci ve silah denetçileri dahil bütün yabancıları bu ülkeden derhal ayrılmaya çağırdı.

ABD Başkanı Irak ordusu ve istihbarat kuruluşlarına çağrıda bulunarak, savaş başladığı takdirde "ölüm halinde bulunan bir rejim" için çarpışmaktan kaçınmalarını istedi. Bush Irak'ın petrol kuyularının Irak halkına ait olduğunu söyleyerek Irak ordusunu kuyuları tahribetmemeleri için uyardı.

Savaş suçu işlediği sanılan Iraklı yetkililerin yargılanıp cezalandırılacağını belirten Başkan Bush, Irak ordusunun, uluslararası koalisyona bağlı güçlerin barışçı bir şekilde Irak'a girmesine izin vermesini istedi.

Başkan Bush, Irak halkına da yeni, özgür ve müreffeh bir Irak kurulacağını, koalisyon güçlerinin, Irak halkının gıda ve ilaç gibi ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü önlemi alacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG