Erişilebilirlik

Ankara Yeniden Harekete Geçiyor - 2003-03-18


Türkiye, Irak'a savaş açılması halinde askeri üsleri ve hava sahasını kullanmak isteyen Amerika'nın talebini en kısa sürede karara bağlayacağını açıkladı.

Ankara'da Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Başbakan Yardımcısı Dışışleri Bakanı Abdullah Gül'ün katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, konu üzerinde, Milli Güvenlik Kurulu'nun 31 Ocak tarihli tavsiye kararı ve Türkiye'nin ulusal çıkarları doğrultusunda en kısa zamanda harekete geçilmesi yönünde görüş birliğine varıldığı belirtildi.

Başbakan Erdoğan'ın, Amerikan askerlerine Türkiye'den geçiş, Amerikan uçaklarına da Türk havasını kullanma izni verilmesini öngören hükümet tezkeresini önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yeniden sunması bekleniyor.

Bu yöndeki ilk tezkere Meclis'te gerekli oy çoğunluğu sağlanamadığı için onaylanmamıştı. Kamu oyu yoklamaları da Türk halkının yüzde 90'dan fazlasının Irak'ta savaşa karşı olduğunu gösteriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell son günlerde yaptığı açıklamalarda Bush yönetiminin, Kuzey Irak'tan ikinci bir cephe açma konusunda Türkiye'yle ilgili beklentilerinden hiçbir zaman vazgeçmediğini söyledi.

Türkiye'nin Amerika'ya bu desteği vermesi halinde ABD tarafından vaadedilmiş olan ve toplam değerinin 20 milyar Doları geçtiği bildirilen bağış şeklinde yardım ve kredileri hala alıp almayacağı belli değil. Amerikalı yetkililer, Meclis'teki ilk oylamadan sonra bu paketin geri çekildiğini söylemişlerdi.

Bu arada Iraklı Kürt ve diğer muhalefet liderleri, Saddam rejimi sonrasında Kuzey Irak'ın nasıl bir şekil alacağı konusunda Salı ve Çarşamba günleri Ankara'da Türk ve Amerikan hükümet yetkilileriyle görüşmeler yapacaklar. Bu amaçla Amerika'nın Kuzey Iraklı Kürt grupları nezdindeki özel temsilcisi Zalmay Halilzad Ankara'da bulunuyor.

XS
SM
MD
LG