Erişilebilirlik

New York  'Savaşa Hayır' Dedi - 2003-03-13


New York Belediye Meclisi, son çare olmadıkça, Irak’a askeri müdahaleye karşı çıkılmasına karar verdi.

New York’ta, 11 Eylül 2001’de, Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerine yapılan saldırıda binlerce kişi ölmüştü.

Belediye Meclisi’nin kararı bağlayıcı değil ancak milyonlarca kişinin savaş karşıtı duygularını dile getirmesi açısından önem taşıyor.

2001 yılının Eylül ayında tarihin en büyük terör saldırısına hedef olan New York halâ eski günlerine dönmeye çalışıyor. Hava korsanları tarafından kaçırılan yolcu uçaklarının Dünya Ticaret Merkezi’ndeki iki gökdelene çarpması yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne ve en az 100 milyar Dolar'lık zarara yol açmıştı. Dolayısıyla uluslararası terörizm ve savaş New Yorklular'a yabancı değil. Hatta bu konuda çok hassas oldukları bile söylenebilir.

Dolayısıyla savaş konusu Belediye Meclisi’ne geldiğinde milyonlarca New Yorklu'nun gözleri Belediye Sarayı’na çevrildi. Konunun Belediye Meclisi’nde ele alınıp alınmamasıyla ilgili tartışma aylarca sürdü. Belediye Meclisi’ne Ekim ayında sunulan ilk karar tasarısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan savaşa karşı çıkılması isteniyordu. Dün kabul edilen tasarıda ise, Irak’ın Birleşmiş Milletler kararlarına uymamakta direnmesi halinde son çare olarak savaşa gidilmesine karşı çıkılmıyor. Belediye Meclisi’nde kabul edilen tasarı kimseyi bağlamıyor ancak New Yorklular için psikolojik açıdan önemli. Kent, bir yandan psikolojik yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da 11 Eylül’de çöken Dünya Ticaret Merkezi binalarının yerini alacak projeyi konuşuyor.

New York Belediye Meclisi’nin savaşla ilgili kararı ne eyalet hükümetini bağlıyor ne de Washington’u. Ancak önemli dış politika konularının, yurttaşların girişimiyle belediye meclislerinde ele alınması, ABD’de oldukça yaygın bir uygulama. Şimdiye kadar yüzden fazla kentin belediye meclisinde savaş karşıtı kararlar alındı. Bunlar arasında Los Angeles, Şikago ve Atlanta gibi oldukça büyük kentler de bulunuyor.

XS
SM
MD
LG