Erişilebilirlik

Irak İngiltere'nin Önerisini Reddetti - 2003-03-13


Bağdat rejimi İngiltere’nin öne sürdüğü 6 koşulu reddetti. El-Cezire televizyonuna bir demeç veren Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri istenen koşulların, tüm dünyanın karşı çıktığı bir savaş için uydurulmuş bir kılıf olduğunu söyledi.

Almanya ve Fransa, İngiltere’nin öne sürdüğü koşulları reddetmişti. Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, Irak’ın reddetmesi durumunda otomatik olarak askeri müdahaleye başvurulmasını öngören bu tür bir önerinin ülkesi tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da, Fransa’nın öneriyi iyice incelemeden geri çevirmesini “olağanüstü bir durum” diye niteledi.

İngiltere’nin öne sürdüğü koşullardan ilki, Irak lideri Saddam Hüseyin’in televizyona çıkıp kitle imha silahlarından vazgeçtiğini ilan etmesi.

Diğer koşullar ise Irak’ın elindeki 10 bin litre şarbon mikrobunu hemen imha etmesi, 30 Iraklı bilimadamının silah denetçileriyle görüşme yapmak üzere Kıbrıs’a gönderilmesine izin vermesi ve kimyasal madde sıkabilen pilotsuz uçaklarla ilgili tam bilgi iletmesi olarak sıralanıyor.

XS
SM
MD
LG