Erişilebilirlik

ABD: Tasarı Geri Çekilebilir - 2003-03-13


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell Fransa’nın veto etmesini önlemenin bir yolu bulunamazsa, Irak’a kuvvet kullanımını öngören Güvenlik Konseyi karar tasarısını geri çekebileceklerini açıkladı. Powell, Temsilciler Meclisi'nde yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi’nde ne olursa olsun, Saddam’la hesaplaşma zamanının geldiğini de kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, sunulan karar tasarısına Güvenlik Konseyi’nin onayını alabilmek için diplomatik çabaların devam ettiğini söyledi. Ancak Powell, Kongre üyelerine, dili ne olursa olsun Fransa’nın tasarıyı veto etme niyeti karşısında, ABD’nin tasarıyı geri çekme ihtimalinin bulunduğunu da belirtti. Powell, Bush yönetiminin önümüzdeki günlerde buna karar vereceğini de kaydetti.

Dışişleri Bakanı, "Veto edilmeyi önleyebilecek dilde bir tasarı imkanları için Konsey üyeleriyle görüşmelere devam ediyoruz. Fakat seçenekler bellidir. Ya oylama yapılacak ve üyelerin ne dediği ortaya çıkacak, ya da bu oylama yapılmayacaktır. Fakat aklınıza gelebilecek her türlü seçenek önümüzdedir. Bunları bugün, yarın ve hafta sonunda gözden geçireceğiz" dedi.

Powell, ABD’nin mümkünse barışçı yollardan Saddam Hüseyin’i silahsızlandırmaya kararlı olduğunu, fakat gerekirse bunu askeri bir koalisyonla yapabileceğini kaydetti. Colin Powell “Saddam Hüseyin’le hesaplaşma günü hızla yaklaşıyor” dedi.

XS
SM
MD
LG