Erişilebilirlik

İngiltere'den Irak'a 6 Koşul - 2003-03-12


İngiltere, Irak’ın savaşın önlenmesi için yerine getirmesi gerekli 6 koşul açıkladı.

Londra, bu koşulların, Irak kendiliğinden silahsızlanmazsa askeri güce başvurulmasını öngören yeni Güvenlik Konseyi karar tasarısına eklenmesini istedi.

Bu koşullar arasında Irak lideri Saddam Hüseyin’in televizyona çıkıp kitle imha silahlarından vazgeçtiğini ilan etmesi de yer alıyor.

Diğer koşullar ise Irak’ın elindeki 10 bin litre şarbonu hemen imha etmesi, 30 Iraklı bilimadamının silah denetçileriyle görüşme yapmak üzere Kıbrıs’a gönderilmesine izin vermesi ve kimyasal madde sıkabilen pilotsuz uçaklarla ilgili tam bilgi iletmesi olarak sıralanıyor.

İngiltere Dışişileri Bakanı Jack Straw, koşulların tuzak değil sınama olduğunu, Irak’ın eğer isterse bunları hemen yerine getirebileceğini söyledi.

Başkan Bush, veto yetkisine sahip Fransa ve Rusya’nın karşı çıkacaklarını açıklamasına rağmen yeni karar tasarısının oya sunulmasını istiyor. Karar tasarısı, mevcut şekliyle, Irak’a yasak silahları yokettiğini kanıtlaması için 17 Mart’a kadar süre tanıyor, aksi halde askeri güce başvurulacağını bilidiriyor.

İngiltere Dışişileri Bakanı Jack Straw, Londra’nın sürenin bir hafta daha uzatılmasını kabul edebileceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG