Erişilebilirlik

Uçak Gemilerine Büyük Görev Düşecek - 2003-03-10


Amerika tarafından Irak’ a karşı bir askeri operasyona girişilmesi halinde, Amerikan uçak gemilerindeki, savaş uçakları 1991 yılındaki körfez savaşından daha önemli bir görev üstlenecek.

Lincoln uçak gemisinde hazırlıklar hızla ilerlerken, geminin uçuş pistinde, donanmanın son model savaş uçakları F-18-E Super Hornet’leri görmek mümkün. Bu uçaklar bir önceki model olan ve Hornet diye de bilinen F-18-C’lerden görünüş olarak çok farklı. Eski modeline göre yüzde 30 daha büyük ve yüzde 30 daha güçlü. Ayrıca Pilot kabini yenilenirken, bomba kapasitesi arttırıldı.

Amerikan donanmasında hizmete giren ilk Super Hornet filosunun komutanı Binbaşı Jeff Penfield, yeni uçakların donanmada hava harekatı yeteneğini büyük ölçüde arttırdığını söylüyor:

“Eski uçaklara göre, bu yeni uçaklar sayesinde daha az uçakla daha çok hedefi vurabiliriz. Çünkü bu uçaklar daha çok silah taşıyabiliyor. Öteki uçaklardan daha büyük ve gelişmiş, diğer uçaklara göre, saldırı sırasında daha çok hedefe bomba atabiliyor.”

Super Hornet uçaklarının eklenmesi, 1991 Körfez savaşından buyana Amerikan donanmasının elindeki savaş uçakları açısından sağlanan tek ilerleme değil... Soğuk savaş döneminden kalma F 14 savaş uçakları modernleştirilerek lazer güdümlü silahlarla donatıldı. Bu sayede, eskiden daha çok avcı uçağı olarak kullanılan F-14’ler bugün yerdeki hedefleri daha iyi vurma yeteneğine kavuştu.

Bunlara ek olarak, Amerikan deniz kuvvetleri bugün 12 yıl önceki Çöl fırtınası operasyonuna kıyasla isabet yeteneği çok daha yüksek, ileri teknoloji ürünü silah sistemlerine sahip.

Pilot Binbaşı Penfield, bu kez savaş çıkması halinde Irak’a atılacak bombaların yüzde 80’inin, ya lazerle ya da uydu sistemi ile hedefe yönlendirileceğini söylüyor. Penfield, bu şekilde yerdeki savaş kayıplarının en asgari düzeyde tutulabileceğine inanıyor. Yeni bombalarla da 1991 yılında kullanılanlara kıyasla daha isabetli atışlar yapılabileceğini anlatan Binbaşı Penfield şöyle devam ediyor: "Lazer güdümlü bombaları 1991 yılındaki körfez savaşında kullanamadık. Ancak bugün bu konuda büyük ilerleme kaydetmiş bulunuyoruz.”

Uzmanlar, donanmanın yeteneklerinin artması nedeniyle askeri planlarda, Amerikan deniz kuvvetlerine eskiye kıyasla daha fazla görev verildiğini söylüyor.

Eğer Irak’a bir askeri operasyona girişilecek olursa, ilk yapılacak işlerden biri uçak gemilerindeki savaş uçaklarının, Irak hava savunma sistemiyle komuta ve kontrol merkezlerini vurması olacak. Ayrıca bu uçaklara müttefik kara birliklerine havadan destek görevi de verilebilecek.

Abraham lincoln uçak gemisindeki savaş pilotları, başarılı olacakları konusunda kendilerine güveniyor. Gemide yaklaşık 70 savaş uçağı bulunuyor. Bunlar arasında F-18 ve F-14 jet savaş uçaklarıyla, keşif ve düşman radarlarını etkisiz hale getirecek elektronik savaş uçakları, helikopterler ve denizaltı-savar uçaklar mevcut.

Teğmen Steve Dean gibi gemide görevli birçok pilot, güney Irak üzerindeki uçuş yasağı bölgesinde devriye uçuşları yapıyor. Irak uçaklarına yasak bölgeler !991 yılındaki Körfez savaşından sonra oluşturulmuştu.

Teğmen Dean, uçak gemisindeki pilotların Saddam Hüseyin’i kolaylıkla yenilgiye uğratacaklarına inandıklarını söylüyor: “En kötü durum için hazırlanıyoruz. Kolay ve çabuk şekilde kazanacakmış gibi planlar yapıp kötü sonuçlarla karşılaşmak istemiyoruz. Bu zaten bizim çalışma planlarımıza uygun değil. Karşımızdaki gücü bir tehdit olarak ciddiye alıyoruz ve bunun üzerinde çok düşünüyoruz.”

Askeri uzmanlar Irak’ta savaş olursa, Amerikan Deniz kuvvetlerinin kullanacağı ileri teknoloji ürünü silah sistemlerinin ilk defa denenmiş olacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG