Erişilebilirlik

Kıbrıs Zirvesi Lahey'de Başladı - 2003-03-10


Lahey'deki Kıbrıs zirvesi BM Genel Sekreteri başkanlığında bugün başladı.

Genel Sekreter Annan, zirve öncesinde her iki toplumun lideriyle ayrı ayrı görüştü ve taraflara 30 Mart tarihine kadar referanduma gitmeleri için tekrar uyardı.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, son şans dolarak nitelediği çözüm planının 30 Mart’ta referanduma sunulması için ısrar ederken hem Türk hem de Rum liderlerin kesin olarak evet ya da hayır yanıtı vermeyecekleri, plan üzerinde görüşmelerin sürmesini isteyecekleri bildiriliyor.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denkaş, Lahey’de yaptığı açıklamada Annan planında değişmesini öngördükleri önemli bölümler olduğu, plana birçok ekleme yapılması gerektiğini belirtti. Denktaş, öngördükleri değişikliklerin sadece Kıbrıs’ı değil Türkiye’yi de ilgilendiren koşulları kapsadığını söyledi.

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos ise Lahey’deki görüşmelerde ortaya çıkacak tüm olguları ciddi biçimde dikkatle inceyeceklerini açıkladı.

Bir Kıbrıs Rum yetkilisi, Reuters ajansına Kofi Annan’a verilecek yanıtın henüz hazır olmadığını bildirdi.

BM diplomatik çevreleri, üzerinde üç kez değişiklik yapılan planın, son şeklini aldığını, bundan daha iyisinin beklenemeyeceğini, ve Annan’ın dördüncü bir plan sunmayacağını söylüyor.

Bir Batılı diplomatik kaynak, Reuters ajansına haftasonu durumun hiç de parlak olmadığını ancak dün gece bir umut ışığı belirdiğini açıkladı. Aynı kaynak Türk tarafının son günlerdeki katı tutumunu değiştirmesini gerekçe gösterdi.

Lahey’de Genel Sekreter Annan’ın çağrısı üzerine düzenlenen toplantıya Denktaş ve Papadopulos’un yanı sıra garantör ülke olarak Türkiye, Yunanistan ve İngiltere temsilcilleri de katılıyor. Türkiye’yi Dışişileri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal başkanlığında bir heyet temsil ediyor.

Bu arada AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Sekteret Kofi Annan’ı Türk tarafına verdiği sözü tutmamakla suçladı. Annan’ın harita, egemenlik ve göçmenler gibi konularda yapacağını söylediği değişiklikleri yeni plana koymadığını önesüren Erdoğan planı şekliyle kabul edemeyceklerini söyledi.

Öte yandan Kıbrıs Türk kesiminde muhalefet, Annan planını kendi başlarına referanduma sunacağını açıkladı. Muhalefet, bu kararı Kıbrıs Türk meclisinde referandum önerisini görüşmek için gerekli çoğunluğun ikinci kez sağlanamaması üzerine aldı.

XS
SM
MD
LG