Erişilebilirlik

Denktaş: Annan Planı Bu Haliyle Kabul Edilemez - 2003-03-08


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Annan planının şimdiki haliyle kaldığı takdirde kabul edilemez olduğunu söyledi.

Denktaş, Ankara’dan ayrılmadan önce temaslarının çok olumlu geçtiğini belirtti ve "ziyaretim bir kez daha bize Kıbrıs davasının ne denli bir milli dava olduğunu ve Türk ulusunun bu davayı hassasiyetle izlediğini gösterdi" dedi.

"Lahey'e hayır demeye" gitmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Denktaş, "Annan planı tamam değildir, eksiklik ve aksaklıkları vardır. Bizi korktuğumuz bir gelecekten koruyabilecek ilkelerden yoksundur" dedi.

Denktaş, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'a saygısı olduğunu, ancak planı hazırlayanların Rumların ağırlığı altında kaldığını ileri sürdü.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye’nin, garantör devlet olarak, Kıbrıs konusunda referandum için imza atmasının sakıncalı olduğunu söyledi.

Başbakanlıkta yapılan Kıbrıs konulu dış politika toplantısından sonra gazetecilerle konuşan Bakan, “Sayın Denktaş bir tutum belirlemişti. Lahey’de bu çerçevede hareket edilecek" dedi.

Öte yandan BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, tarafların planı reddetmeleri halinde, belirsiz ve karanlık bir darboğaza girileceğini söyledi.

De Soto, 30 Mart’a kadar anlaşma olmamasının, yıllardır devam eden Birleşmiş Milletler çabalarının sona ermesi anlamına geleceğini ileri sürdü ve bu durumda her şeyin gözden geçirilmesi gerekeceğini savundu.

XS
SM
MD
LG