Erişilebilirlik

Bush: Sadam Hüseyin’i Silahsızlandırmaya Kararlıyız - 2003-03-07


Başkan Bush dün akşam Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Irak’taki Saddam Hüseyin rejiminin hür dünya için bir tehdit oluşturduğunu ve ABD’nin, Saddam’in silahsızlandırılması konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Bush 45 dakika süren ve Amerikan televizyonlarından naklen yayınlanan basın toplantısında dünya Irak’taki rejime açıkça karşı koymazsa hür ulusların çok büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacağını savundu.

Saddam Hüseyin’in elindeki kitle imha silahlarını imha etmesi için alınmış olan olan Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen 12 yıldır dünyayı aldattığını söyleyen Bush, Irak rejiminin, bu silahlarıyla Amerikan halkı ve bütün dünya için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

ABD Başkanı bu konuda atılabilecek diplomatik adımların sonuna gelinmekte olduğunu ve Amerika’nın, İngiltere ve İspanya’yla birlikte BM Güvenlik Konseyi’ne, Irak’ın, kitle imha silahlarını yoketmesi yönündeki kararlara uymadığını ilan eden bir karar tasarısı sunacağını bildirdi. Bush, Konseyde bu karar tasarısı üzerinde oylamaya gidilmesini isteyeceklerini ve bütün üyelerin, Irak konusundaki görüşlerini açıkça ortaya koymasını bekleyeceklerini söyledi. ABD lideri, Irak’a karşı savaş açıldığı takdirde birçok ülkenin Amerika’nın yanında yeralacağına inandığını bildirdi. Bush, Fransa ve Almanya’nın Irak konusunda ABD’yle tamamen farklı düşünmelerine rağmen, Amerika’nın bu iki ülkeyle dostluğunun bozulmayacağını söyledi. Türkiye’nin, Meclis kararıyla Amerikan kuvvetlerinin topraklarında konuşlanmasına izin vermemesi ve bu durumda hala Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini destekleyip desteklemediği yolundaki bir soruya karşılık Bush, “dost ve müttefik” olarak nitelediği Türkiye’nin Birliğe girmesini desteklediğini ve ABD’nin, Türkiye’de asker konuşlandırmasına izin verilmemesi ihtimaline karşı hazırlıklı olduğunu belirtti.

Başkan, dünyada ve Amerika’da artan savaş aleyhtarlığına rağmen kendisinin, Amerikan halkının güvenliğini korumakla görevli olduğunu ve ABD’nin 11 Eylül 2001 tarihindeki gibi terörist saldırılara bir daha hedef olmasına izin verilemeyeceğini belirtti. Bush, Saddam Hüseyin rejiminin, El-Kaide teröristlerine destek sağladığını öne sürdü.

Amerikan halkını ve dünya kamu oyunu, Güvenlik Konseyi desteklemese de Irak'ta bir savaşa hazırlamaya yönelik olduğu sanılan konuşmasında Bush, savaş olursa Irak'ın silahsızlandırılacağını ve "kanser" diye nitelediği Saddam Hüseyin rejiminin işbaşından uzaklaştırılacağını söyledi.

Bush sorulara cevap verirken Irak'ın geleceğine ilişkin düşüncesini de dile getirdi ve "Irak, Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin bir federasyon içinde birlikte yaşadıkları bir yer olacaktır" dedi.

Başkan Bush, Irak’a karşı kuvvet kullanma konusunda hala karar vermediğini ancak Irak’ta bulunan silah denetçileri ve gazeteciler gibi yabancıların, ülkeyi terkedebilmeleri için zamanında uyarılacağını söyledi.

Basın toplantısında Başkan Bush’a, Kuzey Kore’nin nükleer silah programı hakkında sorular da soruldu. Bush, Kuzey Kore’yi “bölgesel bir sorun” olarak niteledi ve ABD’nin bu sorunu diplomatik yollardan çözebilmek için bölge ülkeleri Rusya, Çin, Japonya ve Güney Kore ile temas halinde olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG