Erişilebilirlik

Irak'a Yeni Öneri İçin Tasarı - 2003-03-07


Amerika, İngiltere ve İspanya, Irak’a silahsızlanması aksi halde savaşla karşılaşacağı yolunda 17 Mart'a kadar süre tanıyan yeni bir karar tasarısı önerdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw tarafından Güvenlik Konseyine sunulan karar tasarısında Irak’tan bu tarihe kadar BM ‘in tüm taleplerini yerine getirmesi isteniyor.

ABD Dışişileri bakanı Colin Powell, BM Güvenlik Konseyi'ne Irak’ın silahsızlanma konusunda hala tam işbirliği yapmadığını bildirdi.

Silah denetçilerinin kanıt bulmak için her taşın altına bakmak zorunda olmadıklarını belirten Powell, Irak’ın son 12 yıldır sürekli denetçilere yalan söyleme ve aldatma konusunda tarşılmız bir sicili olduğunu söyledi.

Powell, Irak’ın 1441 sayılı BM kararının öngördüğü tam ve hızlı işbirliğini yerine getirmediğini de vurguladı.

Ancak Fransa ve Rusya Dışişleri Bakanları Konseye,ilerleme kaydedildiğini öne sürerek silah denetçilerine daha fazla zaman tanınması çağrısını tekrarladılar.

BM silah baş denetçisi Hans Blix, Konseye sunduğu raporda Irak’ın gerçek silahsızlanma konusunda elle tutulur ilerleme sağladığını ancak BM’in taleplerini tam olarak yerine getirmediğini bildirdi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Muhammed el Baradey de Konseye, denetçilerinin Irak’ın nükleer silah programına devam ettiğini gösteren bir kanıt bulamadıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG