Erişilebilirlik

Aspirin Bağırsak Kanserini de Önlüyor - 2003-03-06


Aspirinin yararları arasına bir yenisi daha eklendi. Amerikalı araştırmacılar aspirinin bağırsak kanserine yakalanma olasılığını azalttığını açıkladılar.

Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacılarına göre, her gün içilecek bir aspirin, bağırsakta polip oluşmasını önleyerek, kanser tehlikesini düşürüyor. Yıllardır devam eden araştırmanın sonuçları New England Tıp Dergisi’nde açıklandı.

Aspirinin bağırsak kanserine yolaçan polipleri azalttığını belirleyen araştırma, iki grup üzerinde yapıldı. Üç yıl boyunca her gün aspirin içen bir grup, aspirin verilmeyen bir başka grupla karşılaştırıldığında aspirin alan grupta bağırsak kanserine yol açan poliplerin yüzde 35 oranında az olduğu belirlendi. Aspirinin artirit gibi hastalıklara iyi geldiğini belirleyen önceki araştırmalar sırasında, ilacın aynı zamanda bağırsak kanserine de iyi geldiği görülmüştü. Bu son yapılan araştırma, ilk gözlemleri doğruladı. Araştırmacılar, aspirinin bağırsak kanserini önleme niteliğini ortaya çıkartan araştırmalardan aldıkları sonuçların çok ikna edici olduğunu bildirerek, sonuçları bir an önce kamuoyuyla paylaşmak için açıklama yapma gereği duyduklarını kaydettiler.

Araştırmacılar aspirinin, özellikle mideye zarar verme gibi yan etkileri olduğu için, günde bir aspirin içme uygulamasına başlamadan önce doktora danışmak gerektiğine işaret ediyor. Doktorlar ayrıca bağırsak kanserini erken belirlemek için bağırsak filmi çektirmemizi de kuvvetle tavsiye ediyor.

XS
SM
MD
LG