Erişilebilirlik

Senato Türkiye'ye Yardım Paketini Konuştu - 2003-03-06


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, 5 Mart günü Senato Bütçe Alt Komisyonu’nda Bakanlığı'nın bütçe önerisi hakkında konuştu. Powell, bu oturumda 2004 yılında, Türkiye gibi terörle mücadelede ABD’ye destek veren öncelikli ülkelere 4,7 milar Dolar'lık yardım ayırdıklarını söyledi. Bu paradan 255 milyon Dolar’ı Türkiye’ye ayrıldı. Colin Powell, oturumda Irak ve müttefik ülkelerin Irak krizine bakış açıları konusunda Senatörler’in yönelttiği soruları yanıtladı. Bu çerçevede Türkiye de gündeme geldi ve Demokrat Parti Vermont Senatörü Patrick Leahy, Türkiye’ye verilmesi vaadedilen yardım paketinin Kongre’de ele alınmadığına dikkat çekti, Bush yönetimini bu yardım paketinin kaynağını bulma konusunda Kongre’yle daha fazla işbirliği yapmaya çağırdı.

Senatör Leahy, Powell’a Irak konusunun müttefikler arasında ve NATO’da neden çatlaklara yol açtığını sorarken TBMM’nin Cumartesi günkü oturumunda Amerikan kuvvetlerinin Türkiye'de konuşlandırılmasına ilişkin hükümet tezkeresini reddetmesine değinerek şöyle konuştu: "Borç içerisinde yüzen Türkiye bile milyarlarca dolarlık yardım teklifimizi geri çevirip, bizi reddediyor. NATO’da, BM’de bir görüş birliği yok. Bu noktaya nasıl bu noktaya geldik?"

Colin Powell, soruyu cevaplarken, uluslararası toplumun Irak’ın silahlanmasını onaylamadığını ve bunun için 1991 yılından bu yana BM’de kararlar alındığını, ancak bu kararların uygulanması konusunda sessiz kalındığını söyledi. Bakan, bazı ülkelerin El-Kaide ile Irak arasında varolan bağlara dair sunulan kanıtları da yeterli bulmadığına da dikkat çekti. Sorunun Türkiye’ye ilişkin bölümüne verdiği cevapta ise Dışişleri Bakanı şöyle konuştu:

"Her ne kadar kamuoyu aksi görüşü tercih etse de Türk hükümeti, konuyu meclise götürdü ve oylamada yalnızca birkaç oy farkıyla kaybetti. Sizin de duymuş olabileceğiniz gibi Sayın Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı dün yaptıkları açıklamalarda konunun yeniden meclise götürülmesi gerektiğini, ABD’ye destek vermenin doğru bir seçim olacağını söylediler."

Senatör Leahy, Powell’ı Türkiye’ye verilmesi vaadedilen yardım paketinin Kongre’de ele alınmamış olduğu konusunda da uyardı. Senatör Patrick Leahy’nin bu görüşlerini açıklarken yardım paketinin 10 milyar Dolar olduğunu söylemesi üzerine Powell araya girerek önerilen paketin yalnızca 6 milyar Dolar olduğuna dikkat çekti. Senatör de Powell’ın açıklamasının ardından şunları söyledi:

"Görüşme sürecinizi zora sokmak istemem ancak Bush yönetimine Kongre’ye gelip Bütçe Komisyonu’ndaki Demokrat ve Cumhuriyetçi üyelerle bu konuyu görüşmelerini ve Türkiye’ye vaadedilen yardım paketi bütçe komisyonuna geldiği zaman yeterli evet oyunu sağlayacak girişimlerde bulunmalarını öneririm.”

Bush yönetiminin şu ana kadar Kongre’ye Türkiye’ye vaadedilen paranın nereden sağlanacağı konusunda bilgi vermediğini hatırlatan Senatör, bu paranın bütçenin diğer önemli kalemlerinden aktarılmaması uyarısında da bulundu.

XS
SM
MD
LG