Erişilebilirlik

İslamabad: El-Kaide Lideri Şeyh Muhammed Pakistan'da - 2003-03-03


Pakistan, 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olduğu iddia edilen Halit Şeyh Muhammed’le birlikte tutuklanan iki kişinin Pakistan’da sorgulandığını açıkladı. Muhammed’in tutuklanması, terörle mücadelede şu ana kadar kaydedilen en önemli gelişme olarak değerlendiriliyor.

Kuveyt doğumlu Halit Şeyh Muhammed, Cumartesi günü düzenlenen baskın sırasında Rawalpindi’de ele geçirildi. Muhammed’le birlikte biri Somali, diğeri Pakistan uyruklu iki kişi daha tutuklandı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aziz Han, gazetecilere yaptığı açıklamada adı geçen kişilerin halen ülkesinde olduğunu ve yetkililerce sorgulandığını söyledi.

Han, Halit Şeyh Muhammed’in Amerikalılar tarafından da sorgulanıp sorgulanmadığını açıklayacak durumda olmadığını belirtti. ABD, El-Kaide liderlerinden Muhammed’i, ABD ve Amerikalılar’a yönelik çeşitli saldırılardan sorumlu tutuyor. Washington, zanlının ayrıca, 11 Eylül saldırılarını planlayan kişi olduğuna da inanıyor.

Pakistan’da, geçen yıl 450’den fazla kişi El-Kaide üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı. İnsan hakları gruplarının tepkisine rağmen, Pakistan bu kişileri, yasal işlemleri yapmadan Amerikalılar’a teslim etti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Han, hükümetinin kararlarını savundu. Aziz Han, özel durumların, özel uygulama ve kararlar gerektirdiğini söyledi ve “Durum ne gerektiriyorsa biz de o şekilde hareket ediyoruz,” dedi.

Halit Şeyh Muhammed, Pakistan’da tutuklanan üst düzey üçüncü El-Kaide lideri. Daha önce örgütün mali işlerinden sorumlu Ebu Zübeyde ve 11 Eylül saldırılarının planlayıcılarından Remzi Bin-El-Şib tutuklanmıştı.

Son tutuklamayı memnunlukla karşılayan Amerikalı yetkililer, Muhammed’in gelecek terör saldırılarının önlenmesi için son derece önemil bilgiler verebileceğini inanıyor. ABD, Muhammed’den, Üsame Bin Ladin gibi üst düzey El-Kaide yöneticilerinin nerede oldukları konusunda da bilgi almayı umuyor.

XS
SM
MD
LG