Erişilebilirlik

El-Kaide'ye Yeni Darbe - 2003-03-02


ABD tarafından yoğun bir şekilde aranan El-Kaide terör örgütünün önde gelen bir lideri Pakistan'da yakalandı.

Pakistan yetkilileri, Halid Şeyh Muhammed'in, Cumartesi günü öteki iki kişiyle birlikte Ravalpindi'deki bir evde tutuklandığını açıkladı. Diğer iki kişinin, Orta Doğu kökenli bir kişiyle bir Pakistanlı olduğu bildirildi.

Amerika, Kuveyt asıllı olan Halid Şeyh Muhammed'i, 11 Eylül 2001'de girişilen ve binlerce kişinin ölümüne yolaçan terör saldırılarını planlayan kişilerden biri olmakla suçluyor. Muhammed hakkında ayrıca 1996 yılında sivil yolcu ve kargo uçaklarını havaya uçurmak için komplo hazırlayanlar arasında olduğu iddiasıyla tutuklama kararı alınmıştı.

ABD hükümeti Şeyh Muhammed'in yakalanmasını sağlayacak bilgi verenlere 25 milyon Dolar ödül vaadetmişti. Muhammed, ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın, 22 kişiden oluşan "en çok arananlar" listesinde yeralıyordu.

Pakistan İçişleri Bakanı Faysal Salih Hayat, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, Halid Şeyh Muhammed'in tutuklanmasına FBI ajanlarının da katıldığı yolundaki haberleri yalanladı. Hayat, tutuklamanın, Pakistan makamlarının çalışmaları sonunda gerçekleştiğini söyledi.

Pakistanlı bakan, tutuklamayı ülkesinde, kaçak El-Kaide militanlarını ele geçirmek için yürütülen çabada önemli bir ilerleme olarak niteledi. Şeyh Muhammed, El-Kaide lideri Üsame bin Ladin'in en yakın yardımcıları arasında yeralıp bugüne kadar tutuklanan üçüncü kişi oldu.

Geçen yıl Mart ayında örgütün para işlerinden sorumlu olduğu sanılan Ebu Zübeyde, Pakistan'ın Faysalabad kentinde ele geçirilmişti. Altı ay sonra da yine örgütün yüksek düzeyli liderlerinden olan Remzi Bin El Şaiba, Pakistan'ın Karaçi kentinde yakalanmıştı.

XS
SM
MD
LG