Erişilebilirlik

Annan, Kıbrıs İçin 10 Mart'a Kadar Süre Verdi - 2003-02-28


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs Türk ve Rum toplumu liderlerine son çözüm planını kabul etmeleri için 10 Mart’a kadar süre tanıdı.

Annan, bugün Lefkoşe’de Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve yeni Rum Cumhurbaşkanı Tassos Papadopulos’un kendisiyle 10 Mart’ta Lahey’de buluşmayı kabul ettiklerini açıkladı.

Genel Sekreter, eğer o tarihe kadar taraflar çözüm planını kabul etmezlerse, arabuluculuk çalışmalarına son vereceğini de söyledi. Kofi Annan dün de taraflardan barış planını 30 Mart’ta aynı anda referanduma sunmalarını istemişti.

Ancak iki taraf da BM planı üzerinde hemen bir gelişme sağlanması şansının az olduğunu belirtiyor.

Yeni Rum Cumhurbaşkanı Papadopulos, bugünkü yemin töreninde yaptığı konuşmada, birleşik bir Kıbrıs için Türk tarafıyla görüşmelere hazır olduğunu ancak bu hedefe “kalıcı ve işleyen” bir uzlaşmayla varılabilceğini söyledi.

Annan, bu sabah taraflarla yaptığı görüşmeden sonra Kıbrıs Türk Denktaş ve Papadopulos’un Lahey’e gitmeyi kabul ettiklerini açıkladı.

Annan, iki lider Lahey’e geldiklerinde kendilerinden Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm için ayrı ayrı referandum yapacakları konusunda yazılı taahhüt isteyeceğini de sözlerine ekledi.

İki tarafın Lahey’e gitmeyi kabul etmesi, aylardır süren çabalardan sonra nihayet bir anlaşmaya varılabileceği konusunda iyimserlik yarattı.

Ancak Rauf Denktaş, beliren iyimserlik havasını dağıttı. Denktaş, Lahey’e gitmeyi kabul etmesine rağmen bununla sadece yapılan bir davete “evet” dediğini söyledi.

Denktaş, bir çözüm planını sadece liderler üzerinde anlaşamıyor diye halkın görüşüne sunmanın, ne demokratik ne de doğru olduğunu savunarak referenduma da karşı çıktı.

Kıbrıs sorunu dün Washington’da Dışişileri bakanı Colin Powell ve Avrupa Birliği yetkilileri arasında yapılan görüşmede de ele alındı. Taraflar, BM Genel sekreteri Kofi Annan’ın çabaları sonucu Kıbrıs sorununun çözümü için olağanüstü bir fırsat yaratıldığı konusunda görüş birliğine vardı.

XS
SM
MD
LG