Erişilebilirlik

Petrol Açığı Sorunu - 2003-02-28


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC, Irak savaşı başladığı takdirde doğacak olan petrol açığını kapatabileceğini açıkladı. Ancak gözlemciler bu konuda emin olmadıklarını belirtiyorlar.

OPEC, savaş halinde doğacak olan açığı 4 milyon varil ek üretimle kapatabileceğini açıkladı. Gözlemciler, Irak’ın Kuveyt ve Suudi Arabistan’daki petrol alanlarını sabote etmesi durumunda, günlük 4 milyon varillik ek üretimin yeterli olmayabileceğine işaret ediyor.

Bu arada OPEC Genel Sekreteri Alvaro Silva Calderon, petrol fiyatlarında yaşanan artışın, günlük üretim düşüklüğünden değil savaş söylentilerinden kaynaklandığını bildiridi. Dün petrol fiyatı bir ara 12 yıl önceki Körfez savaşından beri ilk kez varili 40 dolara yükseldi.

OPEC bakanlarının ilk toplantısı Viyana’da 11 Mart’ta yapılacak. OPEC Genel sekreteri savaş çıkmadığı takdirde üretim kotalarını yükseltmeyeceklerini açıkladı.

Bu konuda yorumcu ve köşe yazarı Ateşan Aybars’dan bilgi aldık. CNBC-e televizyonunda ekonomik yorum yapan, Dünya ve Radikal gazetesi köşe yazarlarından Aybars’la Bahar McGrath konuştu.

XS
SM
MD
LG