Erişilebilirlik

Annan Türk ve Rum Liderlerden Yarın Yanıt İstiyor - 2003-02-27


Kıbrıs’ta bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Türk ve Rum liderleri, çözüm planının ana hatlarını kabul edip etmediklerini yarın kendisine bildirmeye çağırdı.

Kofi Annan, bugün Lefkoşa’da Birleşmiş Milletler kontrolundeki havaalanında Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Tassos Papadopulos, yarın görevden ayrılacak olan Glafkos Klerides ve Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la görüştü.

Genel Sekreter, Kıbrıs’taki yoğun diplomatik girişimlerinin ikinci gününde Türk ve Rum liderlerle 45 dakika süreyle görüştü. Ancak görüşme sırasında tarafların daha çok, aralarındaki görüş ayrılıklarını dile getirdiği öğrenildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Kıbrıs Rum tarafında Cumhurbaşkanı seçilen Tassos Papadopulos ve Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a, sorunun çözümü için hazırladığı planın, üçüncü şeklini sundu. Annan, planın, son şekliyle, iki taraf açısından da daha adilane olduğunu söyledi.

Plan, Kıbrıs’ta, zayıf bir merkezi hükümet ve Türk ve Rum hükümetlerine geniş yetkiler bırakan iki bölgeli bir federasyonu öngörüyor.

Ancak görüşmeden sonra, Denktaş da Papadopulos da son planın içine girilmiş olan çıkmazı ortadan kaldırabileceği yönünde hiçbir açıklama yapmadı.

Görüşmede Kofi Annan’ın, liderlerden, planın ana hatlarını kabul edip etmedikleri konusunda kararlarını yarın yapılacak bir görüşmede kendisine bildirmelerini istediği öğrenildi.

Yarın tarafların yanıtı olumlu olursa Genel Sekreter'in, daha önce 28 Şubat olarak açıklanan son tarihi, 10 Mart’a kadar ertelemeyi önerdiği de bildirildi.

Kıbrıs Türk Bakanlar Kurulu, Annan’ın isteklerini görüşmek olağanüstü toplandı.

Bu arada Lefkoşa’nın Türk kesiminde bugün binlerce kişinin katıldığı bir gösteriyle Rauf Denktaş’a, uzlaşmayı ve Annan planını kabul etme çağrısı yapıldı.

XS
SM
MD
LG