Erişilebilirlik

ABD'den Türkiye'ye K.Irak Güvencesi - 2003-02-27


ABD, Kürt gruplarının karşı çıkmasına rağmen Türkiye’nin Kuzey Irak’ta askeri varlığı olacağını bildirdi.

Başkan Bush’un Irak Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Türk kuvvetlerinin ABD öncülüğündeki koalisyon parçası olarak Kuzey Irak’a gireceğini açıkladı.

Halilzad, bu açıklamayı Kuzey Irak’ın Selahaddin kentinde devam eden Irak muhalefet liderleri toplantısı sırasında yaptı.

Amerikalı yetkili, Türkiye’nin Saddam Hüseyin rejimine son verecek askeri koalisyonun üyesi olacağını bu nedenle diğer koalisyon kuvvetleriyle tam bir işbirliği içinde Kuzey Irak’ta askeri varlığının bulunacağının söyledi.

Washington Post gazetesi de ABD’nin Türkiye’ye Kürtler'in savaş sonrası Irak’ta federasyon türü bir hükümet kurmalarını önleme sözü verdiğini bildirdi. Gazetenin Türk yetkililerden aldığı bilgilere göre ABD, Kürtler'in sadece bugünkü özerk statülerinin devamına izin verecek. Ayrıca ABD, Kuzey Irak’a girecek Türk birliklerinin savaş bittiğinde Kürt milislerin silahsızlanmasını denetlemesini de kabul etti.

Kürt liderlerinden Mesut Barzani dün toplantıda yaptığı konuşmada ABD’yi Türk kuvvetlerinin Kuzey Irak’a girmesini önlemeye çağırmıştı. Bugün de diğer Kürt lider Celal Talabani aynı çağrıyı tekrarlayarak Türk askerinin Kuzey Irak’a girmesinin ciddi sonuçlar doğruacağı uyarısında bulundu.

Talabani’den sonra konuşan Türkmen Cephesi Lideri Sanan Ahmet Ağa ise, Kuzey Irak’ta Türkmenler'in bir kez daha katledilmesine Türkiye’nin izin veremeyeceğini söyledi.

Toplantıyı izleyen New York Times gazetesi, Süleymaniye kentinde Kürt öğrencilerin Türk bayrağı yaktıkları protesto gösterisinin fotografını birinci sayfadan yayınladı. Gazete, ABD’nin Iraklı Kürtler'in Türk askeri varlığına karşı çıkması sorununu çözmeye çalıştığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG