Erişilebilirlik

Bush: Özgür Bir Irak Tüm Ortadoğu'ya Barış Getirir - 2003-02-27


Başkan Bush, dün American Enterprise Instute adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı ve Irak'a ilişkin görüşlerini anlattı.

Beyaz Saray’a göre, Başkan’ın Çarşamba akşamki konuşmasının iki amacı vardı. Birincisi Amerikalıları savaşa hazırlamak, ikincisi ise Irak’a askeri müdahale için İslam dünyasının desteğini kazanmak. Bush, muhafazakar görüşleriyle tanınan araştırma kuruuluşu American Enterprise Institute’de yaptığı konuşmada, özgür bir Irak’ın tüm Ortadoğu’ya barış ve istikrar getireceğini söyledi ve savaş sonrası Ortadoğu için çok parlak bir senaryo çizdi. Bush şöyle konuştu: "Fas’tan Bahreyn’e tüm Müslüman ülkelerin siyasi reform yolunda somut adımlar attığını görüyoruz. Irak’ta kurulacak yeni rejim bölgedeki tüm ülkelere özgürlük örneği olacaktır."

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in uzaklaştırılmasının, İsrail-Filistin anlaşmazlığının çözümü için yeni bir fırsat yaratacağını söyleyen Başkan, “İsrail düşmanı teröristlerin kaynağı kuruyacak, gerçekten demokratik bir Filistin devleti için gerekli ortam oluşacaktır” diyerek şöyle devam etti: "Terörizmin dış desteği kesilince reform ve demokrasi için mücadele eden Filistinliler'in durumu kuvvet kazanacak, barış isteyen liderlerin seçilmesi mümkün olacaktır."

Konuşmasında savaştan çok savaş sonrası Irak üzerinde duran Başkan, Irak’ın doğal kaynaklarının Iraklılar'a ait olduğunu ve Irak halkının yararına kullanılmasını sağlayacaklarını söyledi. Bush, Amerikan askerlerinin, savaştan sonra Irak’ta gerektiğinden bir gün fazla kalmayacaklarını ve kurulacak hükümetin başına “yeni bir diktatör” getirilmeyeceğini bildirdi.

ABD’nin şimdiye kadar savaştığı ülkelerden, geride işgal orduları değil yeni anayasalar ve parlamentolar bırakarak ayrıldığını söyleyen Başkan, İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’sına atıfta bulunarak şöyle konuştu: "Reforma inanan yerel liderlerin, üzerine demokratik kurumlar inşa edeceği güvenli bir ortam oluşturduk. Bir zamanlar faşizm ve militarizme kucak açan toplumlarda özgürlük rüzgarları esmeye başladı."

Bush, Irak’ı yeniden inşa etmenin, azim ve kararlılık gerektireceğini belirtti ancak konuşmasında savaş masrafına hiç değinmedi. Bazı uzmanlara göre savaş ve daha sonra Irak’a yapılacak maddi yardımın maliyetinin 95 milyar Dolar'ı bulması mümkün. 1991 yılındaki Körfez Savaşı’nın maliyeti ise bunun yarısı kadardı.

XS
SM
MD
LG