Erişilebilirlik

İngiltere ve ABD Yeni Tasarıyı Tartışmaya Hazır - 2003-02-25


ABD, İngiltere ve İspanya tarafından BM'ye sunulan yeni bir karar tasarısında Irak’ın silahsızlanmayla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediği ileri sürülüyor. Tasarıyı üç ülke adına Güvenlik Konseyi’ne sunan İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Jeremy Greenstock, Irak'ın, 1441 sayılı kararla kendisine sunulan fırsatı değerlendirmediğini, Birleşmiş Milletler kararlarına uymadığını, yanlış beyanda bulunduğunu ve denetçilerle işbirliği yapmadığını söyledi. Tasarı üzerinde tartışmaya hazır olduklarını, ancak metinde köklü değişikliklere izin vermeyeceklerini belirten İngiliz diplomat şöyle konuştu: "Konsey’den zor kararlar almasını istediğimizin bilincindeyiz. Konsey üyeleri muhtemelen böyle bir zamanda böyle bir duruma düşmek istemezdi. Bunu anlayışla karşılıyorum. Ancak Irak’ın elinde 1441 sayılı kararın yükümlülüklerini gönüllü olarak yerine getirmesi için son bir fırsat var ve bundan yararlanmasını istiyoruz."

Karar tasarısında, Irak'ın 1441 sayılı kararı ihlal ettiği belirtiliyor fakat, ihlallerden dolayı askeri müdahale yapılacağı konusunda açık bir hüküm bulunmuyor. Tasarıyla, Irak'a herhangi bir süre de verilmiyor. ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Negroponte, tasarıyı görüşmeleri için 15 Konsey üyesine gerekli zamanın tanınacağını ancak tartışmanın sonsuza kadar süremeyeceğini söyledi: "Bunu aceleye getirmek istediğimiz söylenemez. 1441 sayılı karar tasarısı kabul edileli 90 günden fazla bir zaman geçti ve Irak’ın yükümlülüklerini yerine getirmek istemediği gayet açık. Konsey üyelerinden tasarıya gereken desteği vermelerini bekliyoruz."

Karar tasarısının iki haftadan önce oylanması beklenmiyor. Kabul edilmesi için ise Konsey'in en az 9 üyesinin olumlu oy kullanması ve daimi üyeler arasında yer alan Fransa, Rusya ve Çin'in tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

Bu arada, Fransa, Rusya ve Almanya, Irak'ın barışçı yollardan silahsızlanması için denetçilere en az 4 ay daha süre tanınmasının öngören bir başka plan sundu. Çin tarafından da desteklenen planda, sıklaşan denetim ve Irak çevresinde giderek artan askeri yığınağın, Bağdat hükümetine baskı için yeterli olduğu görüşü savunuluyor.

XS
SM
MD
LG