Erişilebilirlik

Saddam Hüseyin El-Samud Füzeleri Konusunda Hala Kararsız - 2003-02-25


Irak Lideri Saddam Hüseyin, El-Samud 2 füzelerini imha etmesi yolundaki Birleşmiş Milletler isteğine karşı çıkabileceğini ima etti. Saddam, Birleşmiş Milletler isteğini hala değerlendirmekete olduklarını söyledi.

Amerikan CBS televizyonu Irak liderinin bu konudaki sözlerinin, Pazartesi günü kaydedilen mülakatta yer aldığını belirtti. Mülakatta Saddam Hüseyin, ellerinde Birleşmiş Milletler’in öngördüğü menzili aşan füze bulunmadığını söyledi. CBS televizyonu Irak Lideri'nin, Birleşmiş Milletler’in izin verdiğinden daha uzun menzile sahip El-Samud-2 tipi füzeleri imha etmesi yolundaki isteğe karşı çıkacağını, kesin bir şekilde belirttiğini bildirdi. Bu füzeler, Birleşmiş Milletler’in 1991 yılında Irak füzeleri için belirlediği 150 kilometrelik menzili aşıyor. Ancak Saddam Hüseyin’in baş danışmanı General Emir El-Sadi, hükümetin füzeler için bir karar almadığını söyledi.

Mülakatta Irak Lideri Saddam Hüseyin, muhtemel savaş hakkında Başkan Bush’la canlı televizyon tartışması istedi. Beyaz Saray isteği reddederken, “Sadadam Hüseyin’in silahsızlanması için televizyon tartışması gerekmez” dedi.

Öte yandan Amerikan savaş uçakları kuzey Irak’taki Irak füzelerini bombaladı. Bombardıman Irak kuvvetlerinin bazı füzeleri, Amerikan ve İngiliz uçakları tarafından denetlenen uçuş yasağı bölgesine nakletmesini izledi.

XS
SM
MD
LG