Erişilebilirlik

Powell Tokyo'dan Saddam'ı Uyardı - 2003-02-23


Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’ın Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ettiğini ve bu ülkeyi silahsızlanmaya zorlama zamanının geldiğini söyledi. Powell, ABD’nin Irak’la ilgili ikinci karar tasarısını önümüzdeki günlerde Güvenlik Konseyi’ne sunacağını ve Konsey'in de gelecek ay bunu onaylayacağını umduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, Tokyo’daki basın toplantısında, Irak’ın yıllardır kitle imha silahlarını gizlediğini ve bunların gerçek listesini sunması için Irak liderinin artık zamanı kalmadığını kaydetti.

Powell şöyle konuştu: "Harekete geçme zamanı gelmiştir. Deliller ve suçlular ortadadır. 1441 sayılı karar, Irak suçludur anlamına geliyor. 1441 sayılı karar eğer Irak tutumunu düzeltmez ve derhal işbirliği yapmazsa bunun ciddi sonuçlarıyla karşılaşacağı uyarısında bulunuyor. Bu ciddi sonuçların uygulanması gereken ana giderek yaklaşıyoruz."

Bush Yönetimi, “ciddi sonuçlar” ifadesiyle askeri müdahaleyi kastediyor. Başkan Bush Cumartesi günkü açıklamasında, ABD ve müttefiklerinin önümüzdeki hafta başında Irak’ın yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirten yeni bir karar tasarısını Güvenlik Konseyi’ne sunacağını söyledi. Tasarı, ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden önceki son adımlardan biri olarak değerlendiriliyor. ABD, yeni karar tasarısının, silah denetçilerinin 7 Mart’ta yeni raporlarını sunmasından sonra onaylanacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG