Erişilebilirlik

ABD'nin Doğu Kıyısında Normal Hayata Dönüş - 2003-02-18


Hafta sonu Washington ve çevresinde yaşamı alt üst eden soğuk hava dalgası kuzeye doğru ilerlerken, geçtiği her yeri kara gömüyor. Dün gece New York’ta Andy Woodcock adlı bir meteoroloji uzmanı Kennedy Havaalanı'ndaki koşulları şöyle anlatıyordu: "İlginç bir rakam var elimizde, Kennedy’e şu ana kadar 64 cm kar yağdı ve kar kalınlığı saatte 5 cm yükseliyor."

Başta Washington ve çevresi olmak üzere birçok eyalette, şiddetli kar yağışı ve kar fırtınası nedeniyle acil durum ilan edildi, işyerleri ve alışveriş merkezleri açılamadı. Dün “Başkanlar Günü” nedeniyle tatil olduğu için okul ve resmi daireler zaten kapalıydı ancak ara yoların çoğu temizlenemediği için başkent ve çevresinde okullar ve resmi dairelerin çoğu bugün de kapalıydı.

Bazı yerlerde kar kalınlığı 60 cm’e yaklaşırken, kuzeyde Philadelphia'da kar kalınlığının bir metreye çıktığı görüldü. Kar fırtınası nedeniyle Washington, Baltimore, New York ve Boston’daki havaalanları ya tümüyle ulaşıma kapatıldı ya da ulaşım asgari düzeye indi. Onbinlerce kişi havaalanları, tren ve otobüs istasyonlarında mahsur kaldı.

Eyaletlerin bazılarında, yolların daha iyi temizlenmesi için otomobillerin trafiğe çıkması yasaklandı, halka zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları uyarısında bulunuldu. Kötü hava koşullarıyla bağlantılı kazalarda en az 28 kişi öldü.

Soğuk hava dalgası, Doğu kıyısınının tanık olduğu en şiddetli 5. kar fırtınası olarak tarihe geçerken, meteoroloji uzmanları, fırtınanın, esasında, Batı kıyısında, sağanak yağışlar olarak başladığını, rutubetli havanın atmosferin üst tabakasındaki rüzgarlarla doğuya kaydığını söylüyor. Uzmanlara göre, güneybatıdan gelen rutubetli sıcak hava, Kanada’dan gelen soğuk hava dalgasıyla çarpışınca ortaya tanık olduğumuz tarihi kar fırtınası çıktı.

Başkent ve çevresinde anayolların dışındaki yolların çoğu hala kapalı. Sokaklar, mahalleler terkedilmiş araçlarla dolu.

XS
SM
MD
LG