Erişilebilirlik

Yakış ve Babacan Powell'la Irak'ı Konuştu - 2003-02-13


Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’la görüştü. Görüşmeye Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da katıldı.

Bakanı Yakış, Powell’la yaptığı görüşmede ele alınan konulardan birinin, Irak’a girişilecek bir harekatta ABD’nin Türkiye’deki üsleri kullanması olduğunu belirtti. Ancak Bakan, ABD’nin Türkiye’de konuşlandıracağı asker sayısı ve Türk hükümetinin kaç askere izin vereceği konusundaki soruları yanıtlamadı.

Amerika’nın Sesi muhabirinin bildirdiğine göre, Yakış ve beraberindeki heyet, Irak savaşının Türk ekonomisine vereceği zararları gidermek için Amerikan yardım paketi verilmesi konusunu da ele alıyor. Geçen ay basında yer alan haberlerde, Bush yönetiminin 3 yılda Türkiye’ye 4 milyar Dolar'lık yardım önerdiği, ancak Türkiye’nin bu miktarı az bulduğu bildirilmişti.

Dışişleri Bakanı Yakış ayrıca Türk hükümetinin bölgede barışın korunmasından yana olduğunu ve Irak’a askeri harekatın önlenebileceğine hala inandığını da söyledi. Bakan, çatışma çıktığı taktirde Türkiye’nin Irak’ın kuzeyini işgal etme gibi bir niyeti bulunmadığını, fakat 1991’deki gibi mülteci akınını önlemek için bu bölgede askeri bir varlık bulundurmak istediğini de kaydetti.

Dışişleri Bakanı, Amerikan askerlerinin Türkiye’de konuşlandırılmasına ilişkin tezkerenin 18 Şubat’ta meclise getirilip getirilmeyeceği sorusuna karşılık, “Tarihle uğraşmıyoruz, kararın çıkması için çaba sarfediyoruz. ABD’yle bu konuda işbirliği yapıyoruz” dedi.

Yaşar Yakış, NATO’daki krizle ilgili olarak da, NATO’nun bir bütün olarak Türkiye’nin korunmasında anlaşamaması durumunda bile, ikili düzeyde anlaşmalar yapabileceğini söyledi. Bu konudaki sorular üzerine Yakış şöyle konuştu: "Son gelişmelerin NATO ittifakı üzerinde olumsuz etki yarattığına inanıyoruz. Krizin Türkiye’nin korunması bakımından önemli etkisi yok.”

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış’ın, Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’le önümüzdeki saatlerde görüşmesi bekleniyor.

Öte yandan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da ABD Dışişleri Bakanı’nın Ekonomik İşlerden Sorumlu Yardımcısı Alan Larson ve Maliye Bakan Yardımcısı John Taylor’la görüştü.

İki bakanın Cumartesi günü Washington’dan ayrılmaları bekleniyor.

XS
SM
MD
LG