Erişilebilirlik

NATO Robertson'un Önerisini İnceliyor - 2003-02-12


NATO ülkeleri, Genel Sekreter George Robertson’ın, olası bir Irak savaşında Türkiye’ye savunma desteği sağlanması konusunda üye ülkeler arasındaki anlaşmazlığı gidermek üzere sunduğu ara formülü inceliyor. Robertson, Türkiye’yi korumak için hazırlık planları yapılmasını önerdi; buna karşılık ABD’nin talep ettiği dolaylı NATO desteğini taviz planına almadı.

NATO Büyükelçileri, planın ayrıntılarını hükümetleriyle görüştükten sonra Washington saatiyle 14:00'de yeniden toplanacaklar.

Ancak, Türkiye’ye askeri destek sağlanmasına zamanlama açısından karşı çıkan Fransa, Cuma günkü BM Güvenlik Konseyi toplantısı yapılana kadar tavrında bir değişiklik olmayacağını açıkladı.

Fransa’nın yanı sıra Almanya ve Belçika da, Irak savaşını önlemek için diplomatik çabaların devam ettiği bir dönemde Türkiye’ye askeri teçhizat göndermenin yanlış olduğu görüşünde.

Başbakan Abdullah Gül ise bu üç ülkenin tavrını eleştirdi ve NATO’nun ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalan diğer bir üyenin savunmasına yardım amacıyla hazırlık yapma yükümlülüğü olduğunu söyledi.

NATO eski Genel Sekreteri ve AB’nin şimdiki Dış Politika Yetkilisi Javier Solana ise, NATO üyeleri arasındaki anlaşmazlığın giderileceğinden emin olduğunu söyledi. Solana, görüş ayrılığının zamanlamadan kaynaklandığını, esasa ilişkin bir farklılık olmadığını söyledi. Seul’de görüşlerini açıklayan Solana, ittifakın gerekirse Türkiye’ye mutlaka yardım edeceğini belirtti.

Bu arada AB Dönem Başkanı Yunanistan, Pazartesi günü Brüksel’de yapılacak Irak zirvesi sırasında üye ülkeler arasında ortak bir görüşe varılamazsa Birlik’in ciddi bir bunalım yaşayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG