Erişilebilirlik

Bush: 'Karar İttifakı Olumsuz Etkiliyor' - 2003-02-11


Başkan Bush, Fransa, Almanya ve Belçika’nın, Irak’la savaş çıkması halinde Türkiye’nin NATO tarafından korunmasını engelleme kararını şiddetle eleştirerek bunun ittifaka zarar verdiğini açıkladı. Bush, ancak NATO’nun Türkiye’ye yardım etmesi için hala zaman olduğunu söyledi.

Bush Yönetimi Irak politikasına destek kazanmak için her alanda çaba harcarken Fransa, Almanya ve Rusya dün savaştan sözetmeyi bırakıp BM silah denetçilerine daha fazla zaman tanınması çağrısında bulundu. Çağrıdan birkaç saat önce de Fransa, Almanya ve Belçika, NATO’nun Türkiye’ye ek askeri yardım yapma kararı almasını engelledi. Başkan Bush, gazetecilerin Fransa’nın Irak konusundaki tutumundan kaygı duyup duymadığı yolundaki sorusunu yanıtlarken daha çok engelleme kararının NATO üzerindeki etkisi üzerinde durdu:

"Fransa’nın, Türkiye gibi bir ülkeye NATO’nun yardıma hazırlanmasını engellemesinden üzüntü duydum. Bu kararın gerekçesini anlamıyorum. Karar, ittifakı olumsuz yönde etkiliyor."

Başkan Bush, bu açıklamayı Beyaz Saray’da Avustralya Başbakanı John Howard’la görüştükten sonra yaptı. NATO’nun kararı yeniden gözden geçirip Türkiye’ye yardım etmesi için hala zaman olduğunu vurgulayan Bush şöyle dedi:

"NATO’nun kararının, ileri görüşlü olmadığına inanıyorum. Bu kararı yeniden gözden geçireceklerini umuyorum."

Başkan Bush, Irak’ın BM silah denetçilerinin isteği doğrultusunda Amerikan keşif uçaklarına izin vereceğini açıklaması hakkında da görüş belirtti. Irak lideri Saddam Hüseyin’in son anda verdiği ödünleri her zaman kuşkuyla karşıladığını belirten Bush şunları söyledi:

"Bu şahıs öteden beri zaman kazanmaya çalışıyor. Diplomatik oyun oynamaya çabasını sürdürüyor. 12 yıldır bu oyunu başarıyla yürüttü."

Başkan Bush, esas sorunun, Saddam Hüseyin’in silahsızlanması ve kitle imha silahlarını bırakıp bırakmayacağı olduğunu söyledi.

Bush daha önceki bir konuşmasında da Saddam Hüseyin’i, ordu birliklerini sivil halkın arasına yerleştirmekle suçladı. Saddam Hüseyin’in Irak halkını canlı kalkan gibi gördüğünü belirten Bush, eğer savaş olursa Bağdat’ın sivil can kayıplarından koalisyon kuvvetlerini sorumlu tutmayı planladığını söyledi.

XS
SM
MD
LG