Erişilebilirlik

Bush'dan Irak'a Bir Uyarı Daha - 2003-02-08


Başkan Bush, BM Güvenlik Konseyi’nin, Irak’a karşı harekete geçme zamanının geldiğini söyledi.

“Oyun bitti” diyen Bush, Amerika’nın gerekirse kuvvet yoluyla Irak’ı silahsızlandırmak için bir koalisyona öncülük etmeye hazır olduğunu tekrarladı. Savaş ya da barışa karar verecek kişinin Saddam Hüseyin olduğunu vurgulayan Bush, eğer barış istiyorsa Irak liderinin tümüyle silahsızlanması gerektiğini belirtti.

BM baş silah denetçisi Hans Blix ise Irak’ın BM ile işbirliği yapma çabasında göründüğünü ama yapması gereken daha çok şey olduğunu açıkladı. Yarın Bağdat’a giderek Iraklı yetkililerle görüşecek olan Blix, gelecek hafta Güvenlik Konseyi’ne ikinci raporunu sunacak.

Başkan Bush, BM Güvenlik Konseyi’nin Irak lideri Saddam Hüseyin’e karşı harekete geçme zamanı geldiğini çünkü Bağdat’ın silahsızlanmasını öngören BM kararlarını ihlale devam ettiğini söyledi. “Oyun bitti” diyen Bush şöyle konuştu: "Saddam Hüseyin’e son bir şans verildi. Ama o bu şansı kullanmıyor. Irak diktatörü kendi seçimini yapıyor. Artık Güvenlik Konseyi de kendi tercihini yapmalıdır."

Başkan Bush, Güvenlik Konseyi’nin, talepleri Irak tarafından alaya alınır ve kendisine karşı meydan okunurken Güvenlik Konseyi'nin geri adım atmaması gerektiğini söyledi. BM’in taleplerini yeniden vurgulayan ikinci bir karar çıkarılmasına itirazı olmadığını belirten Bush ancak Irak’ın silahsızlandırılması için gerekli her önlemin alınacağı yolunda kararlılık gösterilmesini istedi. Aksi halde ikinci karar tasarısının bir değeri olmayacağını belirten Bush şöyle konuştu: "Amerika, Güvenlik Konseyi’nin daha önceki taleplerinde ısrar ettiğini vurgulayan ikinci bir karar tasarısını memnunlukla karşılayacak ve destekleyecektir. Ama karar tasarıları, eğer kararlılık yoksa, fazla anlam ifade etmez. Amerika ise katılan ülkelerin sayısının giderek arttığı bir koalisyonla birlikte kendisini korumak ve Irak rejimini silahsızlandırmak için gerekli her önlemi almaya kararlıdır."

Basra Körfezi bölgesine sevkedilen Amerikan askerlerinin sayısı yüzbini aşarken Başkan Bush, eğer BM harekete geçmezse Amerika’nın Irak’a karşı kuvvet kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

Saddam Hüseyin’in Amerikan halkını tehdit için gerekli malzeme ve nefrete sahip olduğunu belirten Bush Irak liderinin mutlaka durdurulması gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG