Erişilebilirlik

Powell: Irak Aldatıyor - 2003-02-05


Dışişleri Bakanı Colin Powell, BM Güvenlik Konseyi'ne Irak’ın kitle imha silahlarını arayan Birleşmiş Milletler silah denetçilerini sistemli şekilde aldattığını kanıtlayan bir dizi bilgi sundu.

Powell, önce Iraklı yetkililer arasında yapılan ve Amerikalı istihbarat örgütlerince dinlenip banda alınan iki telefon konuşmasını Konsey üyelerine dinletti.

Konuşma, 26 Kasım’da BM silah denetçilerinin yeniden göreve başlamasından bir gün önce Irak Cumhuriyet Muhafızları Ordusunun bir tuğgenereraliyle bir albayı arasında geçiyor. Telefon konuşmalarında Iraklı yetkililer, yasak silahlar üreten bir şirket tarafından yapılmış bir aracı nasıl gizleyeceklerini tartışıyor.

Irak Cumhuriyet Muhafızları Ordusu'nun subayları arasında yapılan ikinci konuşmada ise BM silah denetçileri gelmeden önce yasak bir cephanenin ortadan kaldırılması konu ediliyor.

Dışişleri Bakanı Powell, Konsey üyelerine aktif kimyasal madde saklanan sığınaklar dahil çeşitli yasak silahların depolandığı yerleri gösteren uydu fotoğrafları da sundu.

Powell ayrıca Batıya sığınan Iraklı bir görevlinin verdiği bilgilere dayanarak çizilmiş seyyar biyolojik silah araştırma tesislerinin planını da gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanı, sunduğu istihbaratın Irak’ın 1441 sayılı BM kararını yasal olarak ihlal ettiğini kanıtladığını söyledi. BM silah denetçilerinin 4 yıllık bir aradan sonra Irak’a dönmelerini sağlayan karar, Bağdat’a, silahsızlanmadığı takdirde bunun ciddi sonuçlarıyla karşılaşacağı uyarısında bulunuyor.

Güvenlik Konseyi’nin bütün gün süren Irak oturumunda daha sonra üyeler Powell’in açıklamasına yanıt verdiler. Konsey üyeleri Irak’a karşı bundan sonra atılacak adımın ne olacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda.

XS
SM
MD
LG